Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlejonen går miste om toppnationernas motstånd men Hiirikoski är förvantansfull inför turneringen i Ryssland: "Vi är i god form och har bra energi i laget"

Från 2019
Jenni Hiirikoski.
Bildtext Jenni Hiirikoski är nöjd med stämningen i laget men det finns mycket att jobba på.
Bild: Kimmo Brandt/All Over Press

På grund av konflikten mellan det svenska damlandslaget och hockeyförbundet kommer Finland inte att möta stornationerna Kanada och USA inför kommande VM-turnering. Det eftersom fyrnationsturneringen i Luleå ställts in. I stället bar det av till Ryssland där turneringen med totalt fem lag inleds i kväll.

Turneringen som skulle bli av i Luleå var Finlands chans att mäta sig mot stornationerna Kanada och USA inför VM-turneringen inkommande vår. Nu blir den inte av och laget får finna sig i läget.

– Det är väldigt synd att vi inte får spela mot dem. Om vi vill kunna utmana Kanada och USA från år till år, måste vi också så ofta som möjligt ha möjlighet att spela matcher mot dem, säger Pasi Mustonen till Yle Urheilu

Enligt Mustonen har landslaget ändå bett om att få spela en träningsmatch mot Kanada innan VM.

Utan turneringsmatcher blir Finland inte heller trots att turneringen i Sverige ställdes in. Damlejonen har i veckan rest till Ryssland och inleder i dag en turnering där totalt fem lag deltar.

– De Nordamerikanska lagen får vi tyvärr inte möta före VM. Det är synd men vi får finna oss i läget och spela de matcher som nu är inplanerade, säger Damlejonens kapten Jenni Hiirikoski inför turneringsstarten.

– Det är tuffa motståndare och det blir en utmaning. Ryssland genast i inledningen och sedan ett tufft schema. Men vi är i god form och har bra energi i laget – det är bara att njuta.

Finlands damlandslag i ishockey.
Bildtext Höga förväntningar på Damlejonen inför de kommande åren.
Bild: Kimmo Brandt/All Over Press

"Vi har mycket att jobba på"

Finlands lag har förnyats en hel del sedan vårens VM-turnering och silvermedaljen. Ytterligare en aspekt som gör det beklagligt att de inte får chansen att möta Kanada och USA inför nästa VM.

Venla Hovi, Isa Rahunen, Riikka Sallinen och Linda Välimäki har lämnat truppen och i sin tur gjort plats för nya namn som inte har erfarenhet från mästerskap och skulle behöva matcher mot toppnationerna.

Nu får de visa vad de går för i Ryssland.

– Vi har nya spelare i truppen och de ska köras in. Förväntningarna och målsättningarna är höga inför turneringen och vi vill utveckla vårt eget spel. Vi har mycket att jobba på ännu, säger Hiirikoski till Yle.

– Det blir nog bra. Vi har bra stämning i laget och det är roligt att vi har nya namn i truppen.

Målen för kommande år är klara. Huvudmålet är OS i Peking 2022 men före det ska det bli VM-medaljer.

– Vi kämpar alltid om medaljer. Ett finländskt ishockeylag spelar inte med något annat mål än medalj och det gäller givetvis också Damlejonen, säger Mustonen.

Finlands trupp till turneringen i Ryssland:

Målvakter:
30 Räisänen Meeri, AIK SWE
31 Räty Noora, Kunlun Red Star CHN

Backar:
2 Rantala Sanni, Team Kuortane
4 Lindstedt Rosa, HV71, SWE
5 Karppinen Aino, Kärpät
6 Hiirikoski Jenni, Luleå HF, SWE
8 Savolainen Ronja, Luleå HF SWE
9 Laitinen Nelli, Kiekko-Espoo
15 Tuominen Minnamari, Kiekko-Espoo

Anfallare:
7 Tapani Susanna, TPS
10 Holopainen Elisa, KalPa
11 Rajahuhta Annina, Kiekko-Espoo
12 Karjalainen Ida, HPK
16 Nieminen Petra, Luleå HF, SWE
18 Liikala Julia, HPK
19 Niskanen Tanja, KalPa
21 Karvinen Michelle, Luleå HF, SWE
23 Hakala Sanni, HV71, SWE
24 Tulus Noora, Luleå HF, SWE
25 Vainikka Viivi, Team Kuortane
26 Kuoppala Ida, University of Maine, USA
27 Nilsson Matilda, KalPa

Finland spelar fyra matcher på fyra dagar. I kväll klockan 18 möter de Ryssland i öppningsmatchen. Utöver värdnationen är också Tjeckien, Tyskland och Schweiz med i turneringen.

Diskussion om artikeln