Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dålig mat och högerextremism – tysk bloggare granskar hur Östtyskland beskrivs i medierna

Från 2019
Uppdaterad 08.11.2019 13:07.
Bloggaren Silvio Schwartz skriver om Östtyskland i de tyska medierna
Bildtext Bloggaren Silvio Schwartz skriver om Östtyskland i de tyska medierna.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

I morgon den nionde november har det gått 30 år sedan Berlinmurens fall. Inför årsdagen har man i Tyskland den här hösten diskuterat en hel del kring de skillnader mellan öst och väst som fortfarande finns. Skillnader som också blir tydliga då man ser på hur tyska medier behandlar de olika landsdelarna.

– En östtysk, som jag själv, är en person som lagar dålig mat och hatar utlänningar.

Lite tillspetsat beskriver bloggaren Silvio Schwartz vanliga infallsvinklar och kategoriseringar när medierna beskriver det tidigare Östtyskland.

Sedan år 2011 bloggar han om vilken bild av Östtyskland som presenteras i de tyska, eller som han ser det närmast västtyska medierna.

Och enligt Schwartz är det en ganska stereotyp bild som målas upp.

Det handlar om problem som avfolkning, bristande perspektiv, otacksamhet efter återföreningen och sedan år 2015 och den främlingsfientliga Pegidarörelsen i allt högre utsträckning om högerextremism, som ett så gott som uteslutande östtyskt problem.

I de flesta beskrivingar är den dominerande färgen grå.

Att DDR beskrevs som ”mörkertyskland” eller i artiklar medvetet bara kallades för ”zonen” lever väl på sätt och vis vidare.

Silvio Schwartz, bloggare

Öst fortfarande en enhet

Enligt Schwartz klumpar man också fortfarande ihop Östtyskland på ett sätt som man aldrig skulle göra när det gäller resten av landet.

I medierna talas så gott som aldrig om det tidigare Västtyskland som en sammanhängande enhet.

– Det här hänger väl helt enkelt ihop med en viss tradition. Då muren ännu stod kunde man beskriva DDR lite hur man ville. Att DDR beskrevs som ”mörkertyskland” eller i artiklar medvetet bara kallades för ”zonen” lever väl på sätt och vis vidare, säger Schwartz.

– Samtidigt är åtminstone de stora överregionala medierna fortfarande starkt bundna till väst. Det här gäller allt från ägandet till var redaktionerna finns och varifrån personalen kommer.

– Det här leder till att det tidigare Västtyskland fortfarande är den ”norm” som all rapportering utgår från, säger Schwartz.

Han ser ändå att rapporteringen från och om Östtyskland under de senaste åren har blivit mångsidigare, bland annat genom direkta satsningar.

– Till exempel tidningen Die Welt har haft en bra östbilaga. Problemet är bara att materalet förblir osynligt för västtyska läsare.

– Här förklaras nu främst för östtyskar hur öst fungerar, säger bloggaren Silvio Schwartz.