Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen använde fel valutaomräkningskurser i flera år – måste nu betala tillbaka miljontals euro

Från 2019
autossa tullin logo
Bildtext Felet berodde på ett missförstånd, säger man vid Tullen.
Bild: Marja Väänänen / Yle

I tre år har Tullen använt sig av en felaktig lista över valutaomräkningskurser. Nu måste tullen betala tillbaka 11,5 miljoner euro till kunderna.

Den felaktiga listan användes mellan den 1 maj 2016 till den 30 juni i år. Sammanlagt gjordes ungefär 960 000 felaktiga förtullningar.

Kurserna som användes var säljkurser fastställda av en finsk bank. I vissa fall borde Tullen istället ha använt sig av kurser fastställda av Europeiska centralbanken.

– Det skedde ett missförstånd. I maj 2016 trädde en ny artikel i EU:s tullagstiftning i kraft. Enligt den skulle tullarna börja använda sig av ECB:s kurser. Personerna som skulle uppdatera kurserna tog dem från en finsk banks sidor. På grund av ett missförstånd trodde de att listan innehöll kurserna från ECB. Och den feltolkningen fortsatte och fortsatte, berättar Tullens förtullningsdirektör Jarmo Räikkä.

Det var en vanlig kund som lade märke till felet och påpekade att Tullen inte använde sig av ECB.s kurser.

– Kunden frågade varför vi inte använder kursen som finns på ECB:s officiella sida. Ett enskilt fall, och då märkte vi att kurslistan som vi hade använt inte var EBC:s lista trots allt.

Felet gällde 25 olika valutor

Den felaktiga listan gällde 25 olika valutor. Till exempel ryska rubel, svenska kronor, kinesiska renminbi och amerikanska dollar.

Felet ledde till att varornas tullvärde och momsgrund fastställdes som 1,5–2,5 procent för höga.

De enskilda återbetalningarna är rätt små även om den sammanlagda summan är 11,5 miljoner euro.

– Det handlar till största del om mycket små summor. De största summorna är bara några tusen euro, säger Räikkä.

Återbetalningarna ska ske så snabbt som möjligt

Enligt Tullen kommer man att börja betala tillbaka pengarna till kunderna så snabbt som möjligt. Men i vissa fall kommer det att dröja till nästa år innan felet kan rättas till.

– Det här kräver massor av arbete som måste göras för hand. Vi har bedömt att även om vi skulle inleda återbetalningarna nästa vecka så dröjer det långt in på nästa år innan allt är gjort, förklarar Räikkä.

Tullen kommer inte på eget bevåg att betala tillbaka summor under tio euro. För att få sådana summor tillbaka måste man lämna in en ansökan till Tullen.

Anvisningar hittas på Tullens webbsidor.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Tullissa käytettiin vuosia vääriä valuuttojen muuntokursseja – asiakkaille joudutaan palauttamaan miljoonia skriven av Jussi Salokorpi.

Diskussion om artikeln