Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Villkorligt fängelse för minderårig motorcyklist som kunde ha kört på polis

Från 2019
Uppdaterad 06.11.2019 14:19.
Polisbil med framdörren öppen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Tingsrätten förkastade åtalet för försök till dråp. Men ett villkorligt fängelsestraff blev det ändå för den tonåring som ifjol nästan körde över en polis med sin motorcykel. Pojken döms för våldsamt motstånd mot tjänsteman och för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Det var den första december i fjol som den då 15-årige pojken körde motorcykel i Vetil på ett sätt som fångade polisens intresse.

Polisen försökte stanna ynglingen, som dock valde att köra undan. Vid tillfället var det både halt och mörkt.

En farosituation uppstod då en av poliserna till fots försökte stoppa motorcyklisten, som dock inte hann väja för polisen i tid. Polisen kastade sig åt sidan.

Döms ej för försök till dråp

Vid tillfället höll motorcyklisten mycket högre hastighet än vad som kan anses vara lämpligt, och döms därför för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Österbottens tingsrätt ansåg ändå att ynglingen inte avsiktligt försökte köra på polisen och slår fast att kriterierna för försök till dråp därför inte uppfylls. Domstolen valde således att förkasta den åtalspunkten.

Eftersom motorcyklisten med sitt agerande hindrade polisen att utföra sitt jobb - att stoppa honom - på ett sätt som innebär våld eller hot om våld döms han också för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Ynglingen döms för brott begågna som ung person till villkorligt fängelse i 1 år och 8 månader. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.