Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya högstadieskolan i Närpes byggs i trä: "Ger ett mervärde och man tänker lite annorlunda, inte bara betong"

Från 2019
Närpes högstadieskola
Bildtext Närpes högstadieskola från 1970-talet ska snart få ge vika för en byggnad i trä. Arkivbild.
Bild: Yle/Roger Källman

Närpes ska få en ny högstadieskola i trä. Det är styrelsens förslag för fullmäktige. Två ledamöter ansåg ändå att träbyggandet medför extra kostnader och röstade emot förslaget.

Nya skolan beräknas kosta 12,6 miljoner euro och att bygga i trä blir 300 000 euro dyrare än priset för en konventionell byggnad.

Michaela Esch (SFP) föreslog därför att skissritningarna för en träbyggnad inte skulle godkännas. Efter omröstning föll ändå rösterna 8-2 för en byggnad i trä.

- Klart 300 000 euro är mycket pengar, men jag tycker att ifall man bygger för mer än tolv miljoner euro så är det värt att sätta lite mer pengar på att göra byggnaden i trä, säger stadsstyrelsens ordförande Olav Sjögård (SFP).

- Vi bygger en skola för förhoppningsvis 50 år eller mer. Jag blev imponerad av miljötänket och träet. Det ger ett mervärde och man tänker lite annorlunda, inte bara betong.

Byggs i tre våningar

Den nuvarande högstadieskolan är från 1970-talet och ursprungligen funderade man på möjligheten att renovera skolan. Men ifjol fattade fullmäktige beslutet att bygga nytt.

Skolan byggs i tre våningar på den plats där det nu finns lärarbostäder. Bottenvåningen blir delvis insprängd i berget.

- Det är en stor skola. Vi har dimensionerat byggnaden för 350 elever, säger tekniska direktören Edd Grahn.

Diskussion om artikeln