Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska rikspolischefen: "Vi gör allt vi kan, våldet och kriminaliteten kommer inte att segra"

Från 2019
Polisen undersöker en sprängning vid ingången till en nattklubb i mars 2019.
Bildtext Polisen undersöker en sprängning vid ingången till en nattklubb i mars 2019.
Bild: Johan Nilsson / EPA

Sedan helgens sprängningar i Malmö är antalet sprängningar i Sverige i år uppe i över 100. Nu behövs mer polisresurser och bättre lagstiftning – men rikspolischefen vädjar också till föräldrar, skola och socialtjänst för att inte fler unga ska dras in i kriminaliteten.

Redan nu, med två månader kvar av 2019, är antalet brottsanmälningar om sprängningar i Sverige i år klart högre än under hela året i fjol.

När polisen håller pressträff om arbetet kring sprängningarna betonas det ändå flera gånger att sprängningarna inte är något som drabbar den stora allmänheten i Sverige.

Vi gör allt vad vi kan för att människor i hela Sverige ska kunna känna sig trygga och säkra. Våldet och kriminaliteten kommer inte att segra, försäkrar.

― Anders Thornberg, rikspolischef

– Det är väldigt liten risk att man själv ska skadas, säger rikspolischef Anders Thornberg.

– Det är inte många som drabbas, men människor drabbas också på det sättet att den här typen av kriminalitet orsakar otrygghet, säger Mats Löfving, chef för nationella operativa avdelningen Noa.

Att skjutningar och sprängningar riktats mot också närstående till den egentliga måltavlan, och att sprängningar sker på offentliga platser ses ändå som grovt hänsynslösa brott som måste bekämpas med full kraft.

– Vi gör allt vad vi kan för att människor i hela Sverige ska kunna känna sig trygga och säkra. Våldet och kriminaliteten kommer inte att segra, försäkrar Thornberg.

Vädjar till föräldrar, skolor och socialtjänst

Sprängningarna har ökat på kort tid, särskilt under september och oktober i år. Polisen försäkrar att man arbetar intensivt – så intensivt att fängelserna är fulla – men det handlar om ett alldeles unikt läge.

– Vi ser ingen motsvarighet internationellt och det är en oerhört komplex utmaning för svensk polis, säger Thornberg.

Han beskriver att insatserna görs på tre fronter: dels handlar det om polisens egen underrättelseverksamhet och utredningar, dels om samverkan internationellt och med andra myndigheter i Sverige, och dels om att jobba mot samma mål i lokalsamhället, med skolor och socialtjänsten.

– Föräldrar, skola, socialtjänst och privata aktörer måste sätta in förebyggande åtgärder för att inte fler unga ska dras in i kriminaliteten.

Polisen betonar givetvis också att det behövs både fler poliser och skärpt lagstiftning.

Polisen behöver större tekniskt kunnande

När det gäller polisens egna insatser säger Thornberg att det behövs resurser för att motverka brottsligheten och för att öka brottsuppklaringarna, men också rent konkret på att höja polisens tekniska förmågor att utreda sprängningsdåd.

Vi har inte tillräcklig förmåga när vi tittar på vilka tekniska undersökningar vi gör av de platser som sprängts eller där vi hittar explosiva medel som är odetonerade.

― Noachefen Mats Löfving

Sprängningarna som tidigare koncentrerade sig till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö har nu också spridits till mindre orter i södra och mellersta Sverige.

Och när det tidigare främst handlade om handgranater har det i år blivit vanligare med hemmagjorda bomber och så kallade, alltså fabrikstillverkad pyroteknik.

– Vi har inte tillräcklig förmåga när vi tittar på vilka tekniska undersökningar vi gör av de platser som sprängts eller där vi hittar explosiva medel som är odetonerade, säger Noachefen Mats Löfving.

"Vill man hota spränger man, vill man döda skjuter man"

Polisen samlar in erfarenheter om sprängningar i andra länder både genom Säkerhetspolisen och Försvarsmakten och genom att besöka andra länder själv. Men också samarbetet inom Sverige, mellan olika polisregioner, behöver utvecklas. Här gäller det bland annat analysen av sambanden mellan de misstänkta:

– Det är i huvudsak samma människor som tidigare har skjutit som nu också spränger. Så de målpersoner vi har jagat som utförare och organisatörer och huvudmän är de samma som vi jagat tidigare, och det kommer vi att fortsätta göra, säger Löfving.

Det som avgör om man spränger eller skjuter är vad man vill uppnå. Är syftet att hota så spränger man, är syftet att skada eller döda är det vanligare att man använder skjutvapen.

― Linda Staaf, underrättelseenhetens chef

Underrättelseenhetens chef Linda Staaf går mer in på själva gärningsmännen och de maktutövningar som både sprängningarna och skjutningarna utgör.

– Det som avgör om man spränger eller skjuter är vad man vill uppnå. Är syftet att hota så spränger man, är syftet att skada eller döda är det vanligare att man använder skjutvapen, säger Staaf.

Den som håller i vapnet eller detonerar sprängningen kommer ofta grupper med låg socioekonomisk status, där våldsdåden ger möjlighet att tjäna pengar och skaffa sig respekt och status.

– Narkotikamarknaden är en mycket viktig faktor, understryker Staaf.

– De flesta kriminella konflikter har uppstått som narkotikauppgörelser, som sedan övergått till rena hämnduppgörelser som verkar sakna slut.

"De flyttar utomlands för att det är så jobbigt i Sverige"

Noachefen Mats Löfving tar till hård retorik när det gäller att understryka att polisen gör allt i sin makt.

– Jag kan lova er, jag ska jaga de här människorna tills de alla sitter i kriminalvårdens hägn. Polisen är jobbig och besvärlig mot våra målpersoner, inte minst huvudmän och organisatörer. Vi ser en utveckling som innebär att de väljer att lämna landet för att det är så jobbigt i Sverige, säger Löfving.

Också därför behöver samarbetet med andra länder och Europol stärkas.

– Vi ska fortsätta jaga dem så de inte ska undslippa oss även om de flyttar utomlands.

Rikspolischef Anders Thornberg säger att polisen kommer att meddela om omfattande beslut som påverkar hela polisens förmåga vid grov brottslighet.

– Vi ska reducera de kriminellas kapacitet, vi ska lagföra fler gärningsmän och vi ska reducera tillgången till illegala vapen och explosiva medel, säger Thornberg och meddelar att man återkommer med mer detaljerad information inom kort.