Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klart framåt för Sannfinländarna: "Uppfattas som det enda oppositionspartiet"

Från 2019
Grafik med staplar över stödet med Sannfinländarna som den längsta stapeln på 23,0 procent
Bildtext Sannfinländarna går tydligt framåt i oktober, medan Socialdemokraterna backar klart.
Bild: Yle

Det blir allt tydligare att Sannfinländarna är Finlands populäraste parti. Samtidigt sjunker stödet för Socialdemokraterna. Sannfinländarna uppfattas som Finlands enda oppositionsparti, bedömer forskningsdirektör Tuomo Turja på Taloustutkimus.

Taloustutkimus har utfört mätningen på uppdrag av Yle, under perioden den 2 oktober till den 5 november. Den tydligaste förändringen är att Sannfinländarna ökar sitt stöd från 20,9 till 23,0 procent.

Samtidigt sjunker stödet för statsministerpartiet Socialdemokraterna från 15,6 procent i september till 13,9 procent i oktober. Det är historiskt sett det nästlägsta stödet.

Senast Socialdemokraterna fick en så låg siffra var i juli 2014, efter en lång period med regeringsansvar, och strax efter att Antti Rinne hade tagit över som partiordförande efter Jutta Urpilainen.

- Förändringar på ungefär två procentenheter under en månad är stora, rätt så stora. Det här resultatet skiljer sig klart från våra tidigare mätningar (under den här regeringsperioden red.anm.), säger Tuomo Turja som är forskningsdirektör på Taloustutkimus.

- Det är allt tydligare att Sannfinländarna är det populäraste partiet i Finland, och ökar försprånget till de andra.

Vilka orsaker kan du se till förändringen?

- Utgående från materialet kan vi inte se tydliga orsaker till det. Men vi ser att stödet för Sannfinländarna ökar bland arbetarna, medan det har sjunkit inom den gruppen för SDP.

- Socialdemokraterna förlorar väljare till Sannfinländarna, men mest förlorar partiet stöd till "soffliggarpartiet", det vill säga de som röstade på partiet i det förra valet, men är osäkra väljare just nu, säger Turja.

Sannfinländarna är i opposition till alla andra partier i klimatfrågan

Han tillägger att Sannfinländarna samlar stöd även från de andra huvudkonkurrenterna, det vill säga också Centern och Samlingspartiet.

Vad är orsaken till att Sannfinländarna får ett så stort stöd just under den här perioden?

- Man kan förstås spekulera i att den allmänna politiska diskussionen handlar om frågor, där Sannfinländarna befinner sig i opposition i förhållande till alla de andra partierna.

- Det har diskuterats mycket om klimatförändringen och åtgärderna mot den. Det har debatterats om köttätande och bensinkvoter. Det verkar som om Sannfinländarna lyckas samla väljare bland grupper som upplever att förutsättningarna för det liv som de har levt är hotat. Det gäller till exempel privatbilismen i glesbygden, säger Turja.

Centerns ordförandebyte syns inte i siffrorna

För de andra stora och mellanstora partierna ligger förändringarna inom felmarginalen på 1,4 procentenheter. Stödet för Samlingspartiet är 17,3 procent, jämfört med 17,1 procent månaden innan.

De Gröna får 14,2 procent i den här mätningen, jämfört med 14,5 procent i den förra mätningen. Det betyder att De Gröna första gången någonsin är det populäraste regeringspartiet.

Centern har ett stöd på 12,9 procent jämfört med 12,8 procent i september.

- Ordförandebytet har fortfarande inte efter två månader börjat synas i stödet för Centern, åt var sig det ena eller andra hållet, säger Turja.

Vänsterförbundet bibehåller sitt stöd på 7,3 procent. Svenska folkpartiet får ett stöd på 4,3 procent jämfört med 3,9 procent månaden innan. Kristdemokraterna får 3,2 procent i den här mätningen, jämfört med 3,7 procent senast. Liike Nyt behåller ett stöd på 1,6 procent.

Diskussion om artikeln