Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svenska Yles datajournalister nominerade till nordiskt datajournalistpris

Från 2019
representanter för olika yrken från nordiska länder
Bildtext Dags att utvandra granskar löner och levnadskostnader i Norden.
Bild: Miro Johansson

Två av femton finalister till det nordiska datajournalistikpriset NODA Awards kommer från Svenska Yle. Både en applikation som beskriver regeringsbygget och satsningen Dags att utvandra kan väljas till bästa datadrivna journalistik i Norden den 15 november.

Bland de fem nominerade i kategorin “applikationer” finns Svenska Yles projekt Dags att utvandra som gjordes i samarbete med Sveriges Radio. Satsningen granskar bland annat löner och levnadskostnader i Norden och jämför hur läsarens ekonomi skulle se ut i något av våra nordiska grannländer.

I samma kategori hittas även Bygg din egen regering, ett interaktivt spel där läsaren själv får pröva på hur svårt det kan vara att få ihop en regering. Spelet lanserades i april i samband med regeringsbildningen.

“Vi har jobbat målmedvetet med att göra användarvänlig datajournalistik. Det att vi nu har inte bara ett utan två projekt med bland finalisterna till NODA Awards att är ett bra kvitto på att vi är på rätt väg”, säger Svenska Yle Datas projektledare Malin Ekholm.

Förutom Ekholm består Svenska Yles datajournalistiska team av Linus Lång och Petter West.

NODA Awards delas årligen ut till den mest framstående datadrivna journalistiken i Norden. I år kom det totalt in 67 bidrag uppdelade i tre kategorier: Feature, Investigative och Application. Vinnarna utses i Trondheim den 15 november.