Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utrotningshotad fjälluggla krockade med bil i Borgå - Jyrki Lehto hade fågeln som nattgäst

Från 2019
Uppdaterad 06.11.2019 21:03.
En vit uggla med svarta prickar tittar upp på fotografen ur en papplåda. Ugglan har ett gult öga öppet.
Bildtext Den skadade fjällugglan fick spendera natten i en papplåda hemma hos Lehto. På morgonen fördes den till Högholmens sjukhus för vilda djur.
Bild: Jyrki Lehto

Sent på tisdagskvällen fick fågelvännen Jyrki Lehto ett brådskande samtal: en mycket sällsynt fjälluggla hade krockat med en bil i Borgå.

Ugglan var ännu vid liv och behövde tas om hand. Varken chauffören eller polisen visste vad man skulle ta sig till, så Jyrki Lehto fick rycka ut. Han är aktiv inom Borgånejdens fågelförening.

Från hemmet i Tolkis var det ganska kort väg att köra till olycksplatsen i Pepot.

- Jag kom fram och konstaterade att fågeln hade flugit igenom kylargrillen framtill på bilen. Bara huvudet och litet av ena vingen syntes, berättar Lehto.

Det gick ganska snabbt att få loss den tilltufsade ugglan och den sattes försiktigt ner i en papplåda.

- Jag hämtade hem den och den sov över hos mig, i tvättrummet, säger Lehto.

Närbild på en vit uggla med gula ögon i en papplåda.
Bildtext Fjällugglan höll sig lugn under natten.
Bild: Jyrki Lehto

Ledsamt slut

Först var fågeln lite nervös och ville ut ur papplådan, men när den fick byta till en lite större låda så lugnade den ner sig. Natten gick lugnt till.

- Jag vaknade åtminstone inte av att den skulle ha fört oljud. Fågeln var illa skadad, vilket säkert är en orsak till att den var stilla, säger Lehto.

Fjälluggla med bruten vinge
Bildtext Fjällugglan, som hade en bruten vinge, fördes till Högholmen.
Bild: Högholmen/ Annika Sorjonen

På morgonen körde Lehto ugglan till Högholmens djursjukhus. Det är dit man oftast för skadade vilda djur för att få vård.

Just innan intervjun har Lehto fått ta emot sorgebudet från Högholmen: ugglan var allt för allvarligt skadad och gick inte att rädda.

Oerhört sällsynt art

Fjällugglor är ovanliga gäster på våra breddgrader.

- Det här är första gången i höst som någon har sett en fjällugla i södra Finland, säger Lehto efter att ha tagit sig en titt i fågeldatabasen Tiira.

I Finland håller fjällugglorna till i Lappland där de häckar. Senaste gången någon sett en fjälluggla i östra Nyland var år 2015 i Lovisa. År 2012 sågs en fjälluggla i Lappträsk.

- Fågeln är extremt utrotningshotad. Den äter nästan bara sorkar och den häckar bara då det är bra sorkår i de lappländska fjällen, säger Lehto.

Hungrig uggla

Vad var då orsaken till att en sällsynt uggla, som vanligtvis håller till i Lappland, hade förirrat sig ut framför en bil i Borgå?

Jo, brist på mat. Det har varit flera dåliga sorkår på rad i Lappland och fjällugglorna kan flyga långa sträckor för att hitta föda.

Klimatförändringen förändrar fjällugglans livsmiljö så att det blir svårare för den att klara sig uppe i norr.

Fjällugglan lever på kalfjäll som hotar att växa igen när temperaturen stiger.

Den äter främst sork och fjällämmel, och särskilt fjällämmeln behöver kalla, snörika vintrar för att trivas.

Fjälluggla
Bildtext Fjällugglor är ståtliga djur. Arkivbild.
Bild: Thomas Hagström / Yle

Enligt Lehto är det främst unga fåglar som ibland brukar flyga söderut för att hitta mat, men fågeln i Borgå var en gammal hona.

- Den hade antagligen också gett sig av på jakt efter mat. Det finns ganska bra med sork i södra Finland just nu, säger Lehto.

Han förklarar att ugglor ganska ofta krockar med bilar på landsvägarna eftersom det är ställen som lämpar sig bra för att lurpassa på gnagare.

- Sorkarna är lätta byten när de springer över vägen. Ugglan är lite klumpig när den flyger upp och hinner då kanske inte i tid ta sig ur vägen för bilar, säger Lehto.

6.11.2019 klockan 21:02: Artikeln har uppdaterats med några rader om hur den stigande temperaturen påverkar fjällugglans livsmiljö.

Diskussion om artikeln