Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Behövs bankkontor längre? I Åboland tänker bankerna helt olika

Från 2019
Nagu Andelsbank, en låg bankbyggnad i gult tegel, en höstdag då löven redan fallit från träden.
Bildtext För en del är bankkontoren viktiga, medan andra mestadels klarar sig med nättjänster.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Nagu Andelsbank har kontor i Nagu, Korpo och Iniö. Och i år öppnades ett nytt kontor också i Houtskär.

Aktia Bank däremot meddelade den här veckan att man stänger eller slår ihop sina kontor på 18 orter, bland annat i Nagu, Korpo, Houtskär och Kimito.

Aktia Banks kontor i Nagu, en vit tegelbyggnad med en blå markis utanför.
Bildtext Vad kommer att hända med Aktia Banks kontor i Nagu?
Bild: Marko Ekström / Yle

Tekniken och kundbeteendet ändras, förklarar Christer Nyback, som är regiondirektör på Aktia Bank.

- På Aktia Bank anser vi att vi har så bra redskap och sådant serviceutbud att våra kunder klarar sig bra utan kontoren, förklarar Nyback.

Viktigt att träffas då stora ekonomiska beslut ska fattas

Nyback poängterar att kunden och banken fortfarande träffas, om det behövs.

- Det finns vissa frågor som det är viktigt att träffas öga mot öga, för vi säljer så att säga förtroende. Om du i familjen har stora ekonomiska frågor, så tror jag nog att det är viktigt att träffas fysiskt också, säger Nyback.

Verkställande direktör Alice Björklöf vid Nagu Andelsbank tycker precis likadant, att det är bra att kunna prata med banken då man ska fatta något mer betydelsefullt ekonomiskt beslut. Just därför anser hon det är klart att bankkontor behövs.

Alice Björklöf, en dam med svart hår och vit skjorta.
Bildtext Alice Björklöf.
Bild: Marko Ekström/Yle

- Det mesta går bra att sköta digitalt nuförtiden, via mobilen eller nätet, men så fort det blir några problem, man ska göra stora saker eller då det strular till sig, så då vill man gärna prata med någon, anser Björklöf.

Vi har haft nätbank i många år, men måste alla använda den?

Christer Nyback påminner om att vi redan länge har haft möjlighet att sköta alla dagliga löpande ärenden elektroniskt.

- Vi har haft bankkort i Finland i 40 år, vi har haft nätbank över 20 år, så det är inga nyheter längre. Nu är vi mogna för att använda tjänsterna dagligen, säger Nyback.

Christer Nyback, en man med kort hår, svarta glasögon och blå kavaj.
Bildtext Christer Nyback.
Bild: Marko Ekström/Yle

- Alla klarar inte av att sköta allt via dator, och man ska inte var tvungen till det heller. Man ska nog kunna komma in personligen också, säger Björklöf.

Dessutom anser Björklöf är en bank viktig för att bygden ska leva. Kommunen ska förstås ansvara för den offentliga servicen med daghem, skolor och vård. Men enligt Björklöf behövs det mer för ett levande samhälle.

- Vi tycker att det är viktigt för lokalsamhället att det finns en bank på orten, och att det finns ett ställe där folk får service om de behöver, anser Björklöf.

Vad prioriterar kunden?

- Det är en lång utveckling redan att kontoren har blivit färre. Jag tror ju inte att den vanliga människan, om hon funderar vad man helst vill göra en dag, att hon då vill besöka banken, utan sedan då det finns ett behov så hittar man den tiden och platsen, säger Nyback.

Enligt Nyback kan en åbolänning komma överens om att sköta bankärenden då hon eller han kommer in till Åbo, eller så kommer man överens om att en ekonomisk rådgivare eller kundrådgivare kommer till kunden i exempelvis Korpo eller Kimito.

Kunder i en bank
Bildtext Går det att träffas på en annan plats än i ett bankkontor?
Bild: YLE

- Man kommer överens med kunden var det är passligast att mötas. Det är inte fast i om det finns ett kontor där eller inte. Det är inget problem att hitta ett utrymme där vi träffas, säger Christer Nyback.

- Jo, man kan göra det krångligt om man vill. Men det beror på hur man värderar sin tid också, om man vill sitta i kö eller själv leta efter svar. Ibland går det ändå snabbare och enklare att gå in på banken och fråga någon, säger Alice Björklöf.

Diskussion om artikeln