Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Hjälp! – var första reaktionen när tvillingarna kom" – fick nyblivna fyrabarnspappan Tom Thorn att köpa större bil

Från 2019
I förgrunden en man som sitter på huk framför kaminen. I bakgrunden tre barn som sitter på golvet och läser.
Bildtext Fyrabarnspappan Tom Thorn uppskattar hemmakvällar med hela familjen samlad. I bakgrunden syns barnen Johannes, Eva och Samuel.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Det klirrar i soppskålarna och en kastrull med fisksoppa står på spisen. Middagstid hemma hos familjen Thorn i Åbo. Vid matbordet sitter barnen Samuel, 7, Eva, 7, och storebror Johannes, 10. Storasyster Isabella, 13, är på träning och ska hämtas om drygt en timme.

Äldsta dottern dansar, medan de yngre barnen spelar fotboll och Johannes är också med i scouterna. Lillebror Samuel går utöver det i en ritskola.

Två barn äter fisksoppa vid matbordet.
Bildtext Johannes och Eva äter middag.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Planering är med andra ord ett viktigt ledord för föräldrarna i fyrabarnsfamiljen, något som pappa Tom är van med även från sitt arbetsliv som ansvarig för en planeringsavdelning på ett konsultföretag. Frun Kati jobbar som läkare.

- Man måste hela tiden fundera på vad som händer och ha det välplanerat, säger han.

Ville ha en stor familj

Tom kommer från en familj med tre barn, och det var självklart för honom att som vuxen själv ha en liknande familj.

- Sedan var det visst pojken som då var två år som lärde sig att räkna. Ett – två – fyra, ett – två – fyra. Vi försökte säga att han räknar fel men kanske han räknade vårt barnantal ändå, så det var helt rätt räknat, säger Tom med glimten i ögat.

En flicka spelar på telefonen, i bakgrunden diskar en man.
Bildtext Eva spelar på telefonen när pappa Tom diskar.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Att det blev fyra barn i stället för tre var ändå inte helt planerat. De yngsta barnen är nämligen tvillingar, vilket kom som en liten chock för Tom och hans fru som då redan hade två barn.

- Hjälp! – var första reaktionen, säger Tom och skrattar.

De blivande fyrabarnsföräldrarna fick tänka helt om. Plötsligt var en bil för fem personer inte tillräckligt stor, och familjen måste också ha ett större boende.

- På grund av det kändes det först som en jättestor sak. Småbarnstiden, de första två åren, var nog jobbiga med två små samtidigt, men efter det så har det inte varit en större omställning.

Släktingars hjälp underlättar

Trots fyra barn anser Tom att han och barnens mamma har kunnat fördela arbetsmängden ganska bra sinsemellan. I närheten finns dessutom barnens mormor och Toms föräldrar som har hjälpt till, speciellt när barnen var mindre.

En man tänder en brasa i kaminen.
Bildtext I trevåningshuset där familjen bor finns också en vedeldad kamin.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- I nuläget är barnen så stora att det mesta flyter på ganska bra, men under vissa perioder har stödet varit extremt viktigt, säger Tom.

Tid för intressen

Tom har själv spelat fotboll och tränar nu också juniorer. Med barnens egna hobbyer utöver det blir det inte alltid så mycket tid åt till övriga intressen.

- Nog skulle det ibland få finnas lite mera tid.

Äldsta dottern cyklar under sommarhalvåret till sina dansträningar. Tvillingarna är fortfarande så små att de spelar i samma fotbollslag, vilket gör att de har samma träningstider. Något som kommer att förändras när de blir äldre.

- Vi bor förhållandevis centralt och därför är det ganska lätt att be om samskjutsar till olika saker. Fast barnen har en hel del hobbyer så behöver inte vi varje gång heller föra och hämta dem, säger Tom.

Två barn sitter vid en gammal träpulpet. Pojken till vänster ritar medan flickan till höger räknar på en miniräknare.
Bildtext Tvillingarna Samuel och Eva har en tvåpersoners träpulpet i sitt rum.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Stora familjer är inte normen

Under hösten har det pågått en del diskussioner om att nativiteten i landet sjunker. Toms familj sticker därför ut i mängden med sina fyra barn, eftersom medelantalet barn i en familj år 2018 var 1,85, enligt Statistikcentralen.

Många unga vuxna är inte intresserade av att skaffa barn. Som orsak anges bland annat att barnen är tidskrävande och påfrestande på parförhållandet.

- Om man ser det på det sättet så får man det att bli så helt säkert, men inte ser jag själv åt det hållet. Nu ger de så mycket mera än de tar. Och hur mycket tid som går åt till dem är många gånger också självpåverkat, inte behöver alla barn ha hur mycket intressen som helst utan man kan också begränsa vad de gör, säger Tom.

En man tittar i almanackan som hänger på väggen.
Bildtext Med fyra barn i familjen är det viktigt att skriva in allt i kalendern.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- I dagens samhälle är det så hemskt lätt att ha olika whatsapp-grupper och komma överens om samskjutsar till olika ställen att man kan nog underlätta en hel del med sitt eget agerande.

Det finns också fördelar med att ha en stor familj, tycker Tom.

- Absolut. Barnen har ju till exempel jättemycket sällskap av varandra. Tvillingarna som är jämngamla har sedan de var riktigt små haft varandra som lekkompisar.

Ett barn ritar i en bok.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Vad tycker du att man kunde göra för att få fler människor att vilja skaffa barn?

- Det är diskussioner om daghemmens och skolornas skick, att är de hälsosamma med olika fuktskador och det ena och det andra. Så om kommuner håller de här sakerna i skick och har välfungerande dagvård, och om barnfamiljer får lite ekonomiskt stöd så att det åtminstone inte blir en kostnadsfråga, att det inte blir för dyrt med barn, så åtminstone det här kan man påverka.

- Jag hoppas också att barns hobbyverksamheter kan flyttas mer till eftermiddagen så att det blir mera tid för familjer kvällstid.

Diskussion om artikeln