Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Se hur gammalt skeppsvrak börjat röra på sig i Niagarafallen - video

Från 2019
Uppdaterad 07.11.2019 12:48.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ett hundra år gammalt vrak rör sig mot Niagarafallet i Kanada - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vid Niagarafallen på gränsen mellan Kanada och USA pågår just nu ett rätt ovanligt skådespel. Ett 101 år gammalt vrak har efter kraftiga skyfall börjat röra på sig och närmat sig de häftiga vattenfallen.

Farkosten, som enligt uppgift var en pråm, lossnade från bogserbåten och förliste 1918. Räddningsoperationen var mycket dramatisk. Två sjömän räddades i sista stund strax innan pråmen nådde ett av de branta fallen.

Därför förknippas vraket fortfarande med en hel del mystik. Det att det började röra på sig under Halloween tycks göra saken än mer intressant.

För en vecka sedan syntes bara en liten del av järnskrovet, på samma sätt som i alla tider. Under stormen hade vraket enligt de förvånade parkvakterna i Niagara rört sig hela 30 meter - innan det igen fastnade.

Nu vet man inte hur det ska gå för vraket, men experter tror att det igen kan ta lång tid innan det rör på sig igen.

Veritabel turistattraktion

Niagarafallen har en fallhöjd på cirka 54 meter men hör inte till världens högsta vattenfall.

Fallen är breda och har en extremt hög vattengenomströmning, och lockar därför till sig miljontals besökare varje år.

Fartyg på Niagarafloden undgår Niagarafallen genom att ta Wellandkanalen.

Artikeln uppdaterad 7.11 kl 12:50 med uppgifter om att det rör sig om en muddringspråm som lossnade från bogserbåten år 1918.

Diskussion om artikeln