Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lugnande medel och patienter som lämnas utan uppsikt vid Esbo sjukhus – politiker: "Ledningen borde nu omedelbart utreda situationen"

Från 2019
Uppdaterad 08.11.2019 08:19.
Tom sjukhussäng i ett rum.
Bildtext Esbo sjukhus, som ligger bredvid Jorvs sjukhus, öppnade 2017.
Bild: Yle / Sini Liimatainen

Ledningen bör nu utreda vad som hänt och sjukhusets resurser kommer att behandlas under budgetförhandlingarna. Det här säger Johanna Värmälä (SDP) med anledning av Yle Huvudstadsregionens granskning om Esbo sjukhus. Andra politiker är inte lika oroliga. Kristiina Mustakallio (Saml) anser att fler utredningar inte behövs och hon litar på sjukhusledningen.

- De hade ingen koll på min pappa eller hans vård där. Skötarna hade inte tid att bekanta sig med hans journal, säger Jeannette Lundell vars pappa vårdades på Esbo sjukhus i somras.

En sjukskötare som nu sagt upp sig från sjukhuset berättar att läkarna ordinerade lugnande medel till patienter då ingen hade tid att sköta dem. Sex andra personer som arbetar eller arbetat vid Esbo sjukhus vittnar om att arbetsbördan är orimligt stor.

Det här kom fram i Yle Huvudstadsregionens granskning om Esbo sjukhus, som publicerades i tisdags.

Ledningen förnekar däremot personalbristen. Men vad säger politikerna i social- och hälsovårdsnämnden i Esbo?

Har du erfarenheter av Esbo sjukhus?

Har du erfarenheter av Esbo sjukhus, som patient, anhörig eller arbetstagare?

Kontakta i så fall reporter Lukas Rusk på telefonnummer 044 421 1703 eller på e-postadressen lukas.rusk@yle.fi.

Personalrepresentanter ovetande om missförhållanden

Nämndens ordförande Saara Hyrkkö (Gröna) säger att hon i samband med att hon hörde om granskningen begärde en utredning om situationen vid sjukhuset.

Staden publicerade utredningen eller pressmeddelandet på tisdagskvällen. Rubriken är "Klienttillfredsställelsen vid Esbo sjukhus är på god nivå". Där står att lugnande läkemedel endast används av vårdrelaterade skäl vid sjukhuset. Dessutom framhålls att sjukhuset får god respons av sina klienter.

Personaldimensioneringen varierar mellan 0,80 och 1,09 per avdelning, uppger sjukhuset.

Personalorganisationerna meddelar att fastspännande av patienter, osaklig eller omotiverad användning av lugnande läkemedel och en dålig kvalitet på vården inte kommit till personalrepresentanternas kännedom.

"Det som kommer fram ska tas på allvar"

- Det gäller att utreda vad som har hänt och hur man har reagerat om anvisningar inte har följts. Det som kommer fram ska tas på allvar, säger Hyrkkö.

Vad kommer du att göra i egenskap av nämndens ordförande?

- Som jag sade så begärde jag en utredning. Men jag kan omöjligt kommentera enstaka händelser. Men kulturen på arbetsplatsen ska göra det möjligt att föra fram missförhållanden, säger Hyrkkö.

- Vi har redan i flera år haft problem med rekryteringen inom social- och hälsovården och det är någonting som vi inom nämnden noga följer med.

Kansanedustaja Saara Hyrkkö täysistunnossa 11.9.2019
Bildtext Saara Hyrkkö.
Bild: Pekka Tynell / YLE

"I första hand borde ledningen nu omedelbart utreda situationen"

Johanna Värmälä (SDP) gjorde 2018 en budgetmotion för att öka personalmängden vid sjukhuset med åtta vårdare och pengar för det här fanns med i budgeten för 2019.

- I första hand borde ledningen nu omedelbart utreda situationen. Vi beslutsfattare är också ansvariga och det här kommer att diskuteras under förhandlingarna om budgeten för 2020. SDP kommer att lyfta upp detta, säger Värmälä, som är andra vice ordförande för social- och hälsovårdsnämnden.

- Finns det patienter vid Esbo sjukhus som borde vara på långvården? Jag har ställt frågan till äldrevårdschefen och väntar ännu på svar.

Nämndmedlem Anne Ahlefelt (SFP) anser också att det som kom fram i granskningen borde utredas.

- Det låter alarmerande. Politikerna bör följa upp och gå på djupet. Vi ska se till att det finns processer som avlastar istället för belastar och personalen ska höras.

Anne Ahlefelt är projektchef vid Ehyt, föreningen Förebyggande rusmedelsarbete
Bildtext Anne Ahlefelt.
Bild: Yle/Julie Ebbe

"Jag behöver inte några fler utredningar om saken"

Alla politiker är ändå inte lika oroliga. Kristiina Mustakallio (Saml), första vice ordförande i nämnden, säger att hon ställer sig bakom den utredning staden gick ut med i tisdags. Hon litar på att de missförhållanden som framkommer åtgärdas.

- Det låter konstigt om personalrepresentanterna inte fått kännedom om saken. Jag behöver inte några fler utredningar om saken. Jag litar på sjukhusets överläkare och på personalen, säger Mustakallio.

Mia Laiho (Saml) är själv läkare och sitter i social- och hälsovårdsnämnden som stadsstyrelsens representant.

Hennes uppfattning är att det finns tillräckligt med personal på sjukhuset.

- När sjukhuset öppnade kom det uppgifter om att personalmängden inte är tillräcklig men det har nu rättats till. Nu är personaldimensioneringen på en bra nivå i jämförelse med andra sjukhus, säger Laiho.

Tror inte läkare ger lugnande medel av andra än vårdmässiga skäl

Laiho tror inte att läkare ordinerar lugnande medel av andra än vårdmässiga skäl. Hon påpekar att det strider mot läkaretiken.

- Men om det finns äldre patienter som är rastlösa och oroliga är det bättre om det finns mer personal på plats.

- Och om det förekommit missförhållanden ska de utredas, säger hon.

Rättelse 8.11 kl.8.18: Anne Ahlefelts kommentar korrigerades.

Diskussion om artikeln