Butiken kan bara ersätta banken delvis – betalar inte räkningar
Matbutikerna kommer inte att kunna ersätta bankerna på de orter där bankkontor dras in. När det gäller postverksamhet har många butiker tagit över distributionen av paket, men det är inte lika lätt för en butikskassa att ersätta en bankfunktionär.
Bankerna går allt mer över till digital service och stänger sina kontor. Senast meddelade banken Aktia att den sammanslår 18 kontor i Svenskfinland.
Då posten i tiden stängde postkontor kunde butiker ta över paketdistributionen. När det gäller bankerna kan butikskassor erbjuda en del tjänster, men inte alla.
S-banken har verksamhet i samband med S-gruppens butiker.
– Enklare uppgifter som att sätta in och lyfta kontanter kan man göra i nästan varje matbutik. Men man lyfter inte ett banklån vid matavdelningarna eller kassorna. Vi har särskilda utrymmen för banktjänster. Där är det är tyst och lugnt och vi kan hålla sekretessen, säger Marketta Lundell som är chef för kort vid S-banken.
En bank i butiken löser alltså inte problemen med dyra bankutrymmen.
Då bankerna inte har råd att hålla kvar sina utrymmen är det svårt att tänka sig att små matbutiker skulle ha det.
– Vi har koncentrerat vår bankservice till lite större butiker, säger Marketta Lundell.
Man kan inte betala räkningar vid butikskassan
En service som många äldre önskar sig är möjligheten att betala räkningar i ett bankkontor.
Den servicen erbjuder S-gruppen bara i sina banklokaler. Vid vanliga butikskassor och i mindre butiker går det inte.
Det är inte lika enkelt för en matbutik att bli en bank som att ta över postverksamhet.
På samma sätt som övriga banker hänvisar S-banken då till sin digitala service.
– Den som har en dator eller mobil kan betala räkningar dygnet runt.
– Det är inte lika enkelt för en matbutik att bli en bank som att ta över postverksamhet. Banktjänster är reglerade och det finns krav på till exempel sekretess. Bankpersonalen måste också ha särskild kompetens, säger Marketta Lundell.
Nya serviceformer i framtiden
S-banken har för tillfället inga planer på att öppna fler banklokaler för att försöka ersätta till exempel Aktias glesnande kontorsnät.
EU:s bankdirektiv gör det ändå möjligt för alla bolag som får tillstånd av Finansinspektionen att erbjuda olika bankers banktjänster.
Till exempel små uppstartsbolag kan erbjuda appar där användaren kan flytta pengar in och ut från sitt konto i vilken som helst bank.
I teorin kunde man tänka sig att också små butiker skulle utnyttja den här rätten, och utveckla tjänster där de med kundens tillåtelse till exempel betalar hens räkningar.
Men framtiden får utvisa om butikerna har intresse att utnyttja den här möjligheten.
– Vi ser det som en intressant utveckling. Sannolikt får vi tjänster som hjälper folk att ha bättre koll på sin ekonomi. Men lån kommer vi också i fortsättningen att bevilja själva, säger Marketta Lundell.