Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

37 döda i bakhåll mot busskonvoj nära kanadensisk gruva i Burkina Faso - oklart vem som låg bakom attacken

Från 2019
Uppdaterad 07.11.2019 09:18.
Karta där staden Boungou i Burkina Faso är utmärkt.
Bildtext Burkina Faso har liksom andra länder i västra Afrika destabiliserats av jihadister som har baser i grannlandet Mali.
Bild: Yle/ Pekka Sipilä

Åtminstone 37 personer har dödats och ett 60-tal har skadats då väpnade män angrep en busskonvoj nära en kanadensisk gruva i västafrikanska Burkina Faso.

Attacken mot fem av bolaget Samefos bussar som eskorterades av soldater, inträffade 40 kilometer från Semafos guldgruva i Boungou i sydöstra Burkina Faso.

Det var den regionala guvernören som angav dödstalet medan det kanadensiska gruvbolaget endast talar om "flera döda och skadade."

- Gruvan i Boungou är säker och våra operationer har inte påverkats, säger Semafo i ett uttalande.

Det kanadensiska bolaget som driver två guldgruvor i Burkina Faso, har nu utsatts för tre blodiga attacker under de senaste 15 månaderna. I fjol krävde attacker nära gruvan elva dödsoffer bland annat då en buss angreps.

Bolaget anklagade då väpnade banditer för attackerna.

Enligt Kanadas utrikesministerium finns det inget som tyder på att kanadensare dödades eller skadades i bakhållet. Kanada fördömde attacken och uttryckte sitt stöd för fredsförsöken i Burkina Faso.

Soldater i Burkina Faso utbildas för terrorbekämpning efter att jihadister blev aktiva landet i år 2015
Bildtext Soldater i Burkina Faso utbildas för terrorbekämpning efter att jihadister blev aktiva landet i år 2015
Bild: Alamy

Oklart vem som låg bakom bakhållet

Ingen har ännu tagit på sig skulden för attacken mot busskonvojen och det är oklart vem som låg bakom.

Burkina Faso har liksom flera andra länder i Västafrika destabiliserats av jihadister som har baser i grannlandet Mali och i Niger.

Jihadister med band till terrornätverken IS och Al Qaida har utfört tiotals attacker mot bland annat kyrkor, säkerhetsstyrkor, ämbetsverk och offentligt anställda

Fem länder i regionen, bland dem Mali och Burkina Faso, har med hjälp av Frankrike försökt få slut på våldet men utan att lyckas.

Jihadister blev aktiva i Burkina Faso först år 2015, men sedan dess har våldet trappats upp och man befarar att terrorister utnyttjar landet som en brygga till de södra grannländerna Togo och Benin, som inte ännu har infiltrerats av jihadister.

Diskussion om artikeln