Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran återupptog urananrikning i sin underjordiska kärnanläggning

Från 2019
Uppdaterad 07.11.2019 09:37.
Bilderna från den underjordiska anläggningen i Fordow, gavs ut av iranierna själva.
Bildtext Bilderna från den underjordiska anläggningen i Fordow, gavs ut av iranierna själva.
Bild: EPA

Iran har börjat anrika uran igen, vid sin underjordiska kärnanläggning i Fordow, som har byggts djupt in i bergen som skydd för attacker. Det var väntat eftersom Iran tidigare i veckan meddelade att det börjar anrika uran som svar på USA:s nya sanktioner mot Iran.

Iranska kärntekniker började på torsdag morgon pumpa in urangas i de över 1 000 centrifugerna som har byggts djupt under berget i Fordow, som ligger nära shiamuslimernas heliga stad Qum.

- Injektioner av urangas i 1 044 centrifuger inleddes på torsdagen, meddelade Irans atomenergiorganisation strax efter midnatt, enligt statliga medier.

Avsikten är att separera uranisotopen 235 som är klyvbar och som kan undergå fission. Iran har i alla fall tillåtit inspektörer från det Internationella Atomenergiorganet att övervaka processen.

President Hassan Rouhani sade i går att Iran kommer att öka anrikningsgraden av uran till 4,5 procent från de 3,67 procent som tillåts enligt avtalet och som är anpassat för civil kärnenergi.

Men därifrån är det ännu långt kvar till så höganrikat uran att det kan användas för kärnvapen.

- Tack vare USA:s och dess allierades hållning kommer Fordow att snart vara tillbaka i full kapacitet, konstaterade Rouhani.

Iran började pumpa in urangas i över 1000 centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen i Fordow
Bildtext Iran började pumpa in urangas i över 1000 centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen i Fordow.
Bild: EPA

Kärnanläggningen i Fordow förvandlas därmed från en tillåten forskningsanläggning till en aktiv kärnenergianläggning.

Iranierna upphörde med urananrikning efter det internationella kärnavtalet som slöts år 2015, men avtalet urholkades i fjol, efter president Donald Trumps beslut att säga upp avtalet för USA:s del.

Avtalets övriga parter Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike, Tyskland samt EU försökte avråda både USA och Iran, men förgäves.

Bland andra Ryssland och Frankrike uttrycker sin oro över att Iran återupptar urananrikningen, vilket bryter mot kärnenergiavtalet.

Frankrikes Macron försöker medla

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det är första gången som Iran så tydligt bryter mot kärnenergiavtalet. Han kallade det för ett ”djupgående avsteg” från Teherans tidigare inställning.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att utvecklingen är oerhört alarmerande och han uppmanar Iran att uppfylla sina åtaganden. Han tillade att Moskva nog förstår varför Teheran skär ned på sina åtaganden och han ger USA skulden eftersom det beslöt att dra sig ur kärnenergiavtalet.

Iran har gett Storbritannien, Frankrike och Tyskland två månader på sig att rädda avtalet, vilket Macron febrilt har försökt göra under de senaste månaderna.

– En återgång till normaltillståndet kan bara ske om USA och Iran kommer överens om att återuppta en agenda byggd på förtroende, säger Macron, som har försökt få till stånd ett toppmöte mellan USA
och Iran.

Trump har också efterlyst ett toppmöte, men iranierna vägrar eftersom de inte ser någon idé med ett toppmöte som bara skulle bli ett pr-tillfälle för den kameraälskande Trump.

USA har reagerat som väntat, med hot om att fortsätta det ”maximala trycket” mot Iran, som inte har lett någonvart utan bara förvärrat konflikten.

Diskussion om artikeln