Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron varnar Europa för att lita på stöd från USA: Nato är "hjärndött"

Från 2019
Emmanuel Macron 5.11.2019
Bild: EPA-EFE/HECTOR RETAMAL / POOL

Frankrikes president Emmanuel Macron varnar europeiska länder för att de inte längre kan lita på att USA försvarar Natos allierade i Europa.

- Det vi ser nu är ett Nato som är hjärndött, säger Macron i en intervju för tidskriften The Economist.

Macron tillfrågades om han tror på att Artikel fem har någon effekt (det vill säga; om ett Natoland blir attackerat så kommer alla andra Natoländer till hjälp).

Macron svarade att han inte vet, och att han inte heller vet vad Artikel fem kommer att betyda i framtiden.

- Jag skulle säga att vi måste omvärdera Nato i ljuset av den nivå USA har engagerat sig på.

"Europa bör vakna upp"

Under den en timme långa intervjun med The Economist i Elyséepalatset i Paris den 21 oktober säger den franska presidenten att det är hög tid för Europa att "vakna upp".

Enligt Macron visar USA tecken på ”att vända Europa ryggen”. Ett exempel på det är Trumps beslut i oktober att plötsligt dra bort amerikanska styrkor från Syrien - utan att konsultera sina allierade.

Trumps manöver överraskade Natos ledande europeiska länder Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Det banade väg för Natomedlemmen Turkiet att gå till attack över gränsen mot kurdiska styrkor i norra Syrien.

Många Natoländer - bland dem Frankrike - har skarpt kritiserat Turkiet för dess militäroperation som riktas mot kurder i norra Syrien.

"Europa står vid randen av en avgrund"

- Europa står vid randen av en avgrund och måste strategiskt börja se sin geopolitiska makt. I annat fall kommer vi inte längre att ha någon kontroll över vårt öde, säger Macron.

Han beklagar att det finns brister i koordineringen mellan Europa och USA och att Natomedlemmen Turkiet har agerat ensidigt.

Det finns inget som helst koordinerat beslutsfattande mellan USA och dess allierade i Nato. Inte något alls, säger Macron.

- Det finns ett okoordinerat aggressivt agerande från en av Natos allierade - Turkiet. Och det sker i ett område där våra intressen står på spel, säger Macron.

- Vi bör omvärdera vår syn på Nato. Jag anser att Europa har kapacitet att försvara sig självt.

Källa: AFP, Reuters, The Economist

Diskussion om artikeln