Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På Arenan i kväll: Tre Kronor går in i ny era – Johan Garpenlöv gör debut som förbundskapten

Från 2019
Uppdaterad 07.11.2019 20:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: SWE - CZE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Rikard Grönborgs framgångsrika era som huvudtränare för Sveriges ishockeyherrar är över. Nu är det Johan Garpenlöv som basar för Tre Kronor. Garpenlöv gör sin debut i Sveriges bås i kväll då man möter Tjeckien i säsongens första EHT-turnering.

Sverige–Tjeckien

Första omgången i säsongens första EHT-turnering i ishockey.
Nedsläpp i Leksand klockan 19.30.
Matchen sänds live på Yle Arenan med Chriso Vuojärvi som kommentator på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: SWE - CZE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Här tre frågor inför kvällens match:

Förändras nåt i Tre Kronor i och med tränarbytena?

Johan Garpenlöv har poängterat att Sverige kommer att utgå från samma spelidé som under Rikard Grönborgs tid som landslagslots. Kanske inte så märkligt då han var assisterande tränare i Grönborgs team.

– Den spelidén ligger ju fast för alla landslag och ingenting som varken Rikard (Grönborg) eller någon innan har hittat på utan det är Svenska hockeyförbundets grundspel som vi jobbar utefter. Sedan försöker vi hela tiden att utveckla det, säger Garpenlöv till hockeynews.se.

Vi kan åtminstone räkna med ett taggat Tre Kronor. Laget spelar på hemmaplan i Leksand och spelarna är säkerligen sugna på att ge ett gott intryck åt den nya landslagsledningen.

Nya assisterande tränare i Tre Kronor är Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom.

Fortsätter Tjeckiens positiva utvecklingskurva?

Den tjeckiska ishockeyn har varit på dekis under 2010-talet. Senaste VM-medaljen tog man våren 2011 och i JVM har det inte blivit medaljskrammel sen 2005.

Milos Riha tog över som huvudtränare för ett drygt år sen och hans första säsong gav hopp om att en vändning har skett. Tjeckien var snubblande nära medalj i VM-turneringen i Slovakien men föll efter straffläggning i bronsmatchen mot Ryssland.

Truppen till säsongens första EHT-turnering är namnstark. Spelare som Dmitrij Jaskin, Jakub Jerabek, Lukas Sedlak och Andrej Sustr har återvänt till Europa efter långa sejourer i NHL och finns med i det laget till Helsingforsturneringen. Liksom trotjänare som Jan Kovar, Michal Repik och Tomas Zohorna.

Hittar publiken till arenan i Leksand?

Det svenska ishockeförbundet kallar Tre Kronor för Sveriges mest folkkära landslag. Men den kräsna svenska publiken har varit svårflirtad de senaste åren.

Publiksiffrorna i Sweden Hockey Games i februari har varit anspråkslösa. Därför känns det som smart drag av förbundet att arrangera kvällens match i Leksand, en av Sveriges mest ishockeytokiga orter.

Diskussion om artikeln