Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Diamond League ratar flera grenar inför nästa säsong – friidrottsstjärnorna arga och förvirrade: “Menar ni allvar?”

Från 2019
Uppdaterad 08.11.2019 13:41.
Dafne Schippers.
Bildtext Dafne Schippers förstår inte varför 200 meter slopas från Diamond Leauge.

Diamond League har gått inför att komprimera sina friidrottskvällar nästa säsong. Det här betyder en halv timme kortare tävlingar och att fyra grenar trillar bort från programmet.

100 meter, längdhopp och höjdhopp de tre populäraste friidrottsgrenarna i Diamond League. Stavhopp, 200 meter och 400 meter också till grenarna som väcker mest intresse, visar en färsk utredning av internationella friidrottsförbundet IAAF (som arrangerar Diamond League).

Diskus, tresteg och 3000 meter hinder är däremot mindre populära och ligger i bottenändan av listan.

Dessa tre grenar kommer därför inte att vara med bland de 24 grenarna (12 herrarnas + 12 damernas) i nästa säsongs Diamond League. I vissa tävlingar är de med på programmet, men inte som en officiell del av DL-serien.

Det här innebär att grenarna inte får vara med i finaltävlingen i Zurich där vinnarna tar hem en 45 000 euros prispott.

Populära 200 meter slopas också

Den fjärde grenen som ratas är 200 meter, trots att det handlar om en av de mer populära grenarna. Tvåfaldiga VM-vinnaren Dafne Schippers har svårt att förstå logiken.

– Jag är förvirrad… enligt den färska undersökningen är 200 meter en av de populäraste grenarna. Ändå är 200 meter inte med i Diamond League. Menar ni allvar? skriver Schippers på Twitter.

Enligt IAAF är orsaken att det blir en för stor belastning med både 100 och 200 meter, speciellt under ett OS-år.

Emma Coburn som vunnit VM-guld på 3000 meter hinder har också svårt att smälta att hennes gren trillat bort från programmet.

– Jag är besviken. Att slopa grenar är inte lösningen för att skapa intressant tv-innehåll. IAAF ska inte skylla på idrottarna/grenarna. Vi tävlar och skapar en show. Att tävla är intressant och spännande, det är er uppgift att att återge det. Uppenbarligen betyder idrottarnas möda och arbete för att främja Diamond League ingenting, skriver Coburn på Twitter.

Svenska diskusstjärnan Daniel Ståhl delar Schippers och Coburns besvikelse.

– Det är tråkigt, extremt tråkigt. Men jag fortsätter satsa oavsett och tänker kasta långt på andra platser, säger Ståhl till Aftonbladet.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe motiverar beslutet med att Diamond League-tävlingarna ska vara mer tittarvänliga.

– Vårt mål är att skapa en snabbare, mer spännande global tävling som visar upp vår sport på bästa sätt. En tävling som fans vill se och som tv vill sända. Men jag förstår besvikelsen hos de aktiva vars grenar inte är en del av Diamond League 2020, säger Coe i ett pressmeddelande.

Beskedet om grenprogrammet gäller för ett år och ska utvärderas efter nästa säsong.

Diskussion om artikeln