Affärsresande håller igång hotellen efter sommaren i Österbotten
I Österbotten är det regionens blomstrande näringsliv som håller igång hotellen och restaurangerna efter sommarsäsongen. Dessutom lockar de unika turistattraktionerna och naturen.
Det finns flera stora hotell i Vasa, ett till öppnar i slutet av året och ännu ett stort är under planering. Med en så kort turistsäsong undrar man hur de klarar sig utanför den korta sommarsäsongen.
- Det är businessturismen som gör det, säger Max Jansson som är vd vid Vasa turism.
Enligt Marko Paulin som är vd på hotell Scandic Waskia bor allt från barnfamiljer till affärsresande på hotellen.
- Under helgerna är det mycket barnfamiljer, föreningar och andra som ordnar evenemang. Vardagar är det sådana som reser i arbetet, utom under sommaren, säger han.
För barnfamiljerna finns badinrättningen i Vasa, nöjesparken i Kauhava och djurparken i Etseri.
- Men det kunde gärna finnas ännu mer för barnfamiljerna, tycker Marko Paulin.
Utspridda turistattraktioner och naturen lockar
Skärgård, kust och sommar hör ihop, så det är fortfarande under sommaren som det är mest folk i rörelse.
- Jag tror nog att vi aldrig ska försöka fokusera på massturism. Researrangörerna söker det unika, lugnet och naturen. Det har vi möjlighet att ge människor, säger Max Jansson.
Världsnaturarvet är populärt - liksom sprittillverkningen
Världsnaturarvet i Kvarken hör till Österbottens populäraste turistmål och det händer att kryssningsfartyg lägger till i Vasa. Christian Münk från Frankfurt i Tyskland är en av kryssningspassagerarna, som har körts med bussar ut till Svedjehamn i Björköby för att beskåda den storslagna naturen.
- Det är intressant det här med landhöjningen, en centimeter om året. Jag tycker om kombinationen av havet och landskapet, säger Münk.
Vid Höga kusten på andra sidan Kvarken har han fått beundra den svenska delen av världsnaturarvet, som ser helt annorlunda ut.
En ny turistattraktion är Kyrö Distillery i Storkyro. Researrangörer ordnar transporter dit, turisterna går en rundtur och bjuds på provsmakning av olika spritsorter.
- Folk tar sig också hit på egen hand. Idag hade vi två slovaker på besök, berättar Miko Heinilä som är destillerichef.
