Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Studentaktivist dog i Hongkong - första dödsoffret sedan i somras utlöser nya massiva protester

Från 2019
Demokrati- och studentaktivister i Hongkong planerar nya massiva protester på fredag kväll och under veckoslutet.
Bildtext Demokrati- och studentaktivister i Hongkong planerar nya massiva protester på fredag kväll och under veckoslutet.
Bild: /All Over Press

En 22 årig studentaktivists död i Hongkong väntas utlösa nya massiva protester under veckoslutet. Ilskan riktas främst mot polisen som anklagas för alltför brutala metoder.

Den 22-årige studenten Chow Tsz-lok föll ner från tredje våningen i ett parkeringshus då han jagades av polisen under våldsamma protester förra veckoslutet.

Studenter hade hela veckan vakat vid det sjukhus där Chow vårdades och bestörtningen var stor då beskedet om hans frånfälle kom.

- Jag kan inte le längre efter vad som har hänt, sade den kvinnliga studenten Chen, som lade ner blombukett utanför sjukhuset.

Andra sörjande varnade för att protesterna antagligen trappas upp.

- Jag är mycket ledsen över Chjows död. Om vi inte kommer ut nu så måste ännu fler sannolikt offra sig i framtiden, konstaterade den 18 år gamla studenten Peggy, som inte heller ville uppge sitt hela namn.

Regeringen försökte lugna läget med ett uttalande där man uttryckte regeringens "sorg och beklagande" och utlovade en grundlig utredning om hans död.

Kinesiska medier kräver tuffare tag i Hongkong, men nämner inte det ökande våldet mot demokratiaktivister
Bildtext Polisen anklagas för att ha använt oproportionerligt våld mot demonstranter, som allra oftast är obeväpnade.
Bild: /All Over Press

Chow som studerade datateknik, var det första dödsoffret sedan juni, då den 35-årige aktivisten Marco Leung dog efter ha fallit ner från byggnadsställningar då han försökte sätta upp en protestflagga.

Flera unga som har begått självmord sedan dess, tros också ha haft med protester att göra.

Aktivisterna samt människorättsgrupper världen över, anklagar polisen och stadens ledning för att ha använt oproportionerligt våld mot demonstranter som oftast är obeväpnade.

Ilskan ledde i morse till att en del studentaktivister vandaliserade Starbucks caféer på universitetsområden, eftersom det multinationella bolaget anses vara pro-kinesiskt i Hongkong.

- Fördöm polisens brutalitet!, skrev aktivisterna på caféfönster.

Stora massiva demonstrationer väntas i eftermiddag och kväll lokal tid över hela staden. Under veckoslutet planerar aktivister bland annat att demonstrera under slagordet "Shopping söndag" för att störa handeln i stora lyxaffärer och köpcentra.

Nya massiva protester väntas på fredag kväll och under hela veckoslutet
Bildtext Nya massiva protester väntas på fredag kväll och under hela veckoslutet.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Kinas attityd hårdnar

Studenter, skolelever och andra unga har stått i spetsen för demonstrationerna som har blivit allt mer våldsamma i takt med polisens allt tuffare tag.

Protesterna har allt mer riktats mot Kinas försök att försvaga Hongkongs redan begränsade självstyre och lokala demokrati. man hör allt mer högljudda krav på självständighet, något som Kina betraktar som en röd linje som inte får överstigas.

Statliga medier i Kina som återspeglar den högsta ledningens tänkande, har allt mer högljutt börjat kräva ännu hårdare tag för att "återställa lag och ordning" i Hongkong.

Prokinesiska tidningar hade i morse helsidesannonser där en anonym "grupp Hongkongbor" krävde att det stundande lokalvalet om två veckor skjuts upp.

Det skulle vara ett rött skynke för aktivisterna eftersom myndigheterna redan har förbjudit ledande oppositionella från att ställa upp i valet.

Källor: Reuters, AFP