Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kuningas Pähkinä och Setä Tamu får kulturpris – visar upp Vasa och Österbotten

Från 2019
Yön Polte SuomiLOVEn 2. kaudella.
Bildtext Mikko Tamminen (längst till vänster) och Pekka Karppinen (längst till höger) tilldelas Österbottens förbunds kulturpris.
Bild: Ari Ojanperä

Vasaborna Pekka Karppinen och Mikko Tamminen, alias Kuningas Pähkinä och Setä Tamu, tilldelas Österbottens förbunds kulturpris i år. Duon får priset för sin ”bredd som professionella musiker och insatser för att göra landskapet mer känt.”

Kuningas Pähkinä och Setä Tamu har enligt Österbottens förbund gett Vasa, Österbotten och finska språket en framträdande plats i sina låttexter och musikvideor.
 
Karppinen och Tamminen är kända från grupperna Vapaapudotus, Kuningas Pähkinä ja Setä Tamu och Yön polte.

Kuningas Pähkina & Setä Tamu.
Bildtext Kuningas Pähkina & Setä Tamu är en av grupperna Karppinen och Tamminen gjort sig kända med.
Bild: Kuningas Pähkinä & Setä Tamu

Låten ”Tyttö sinä olet meritähti” var den mest spelade finska låten på Spotify år 2012. På Youtube har den visats över 4,5 miljoner gånger.
 
Tamminen skriver och producerar också för andra artister.

Jari Sillanpää, Diandra och gruppen Neljä Ruusua har låttexter skrivna av honom. Tamminens låtar har klättrat på topplistorna i Frankrike, Tyskland, Grekland, Japan, Korea och i Taiwan.
 
Sedan år 1998 har Kulturnämnden vid Österbottens förbund delat ut kulturpris för arbete för den finskspråkiga kulturen i Österbotten. Karppinen och Tamminen får 3 000 euro var.

Diskussion om artikeln