Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Maria Friström gick från hemmamamma till fastighetsproffs – så lyckas du med bostadsinvesteringen

Från 2019
Maria Friström på en stege.
Bildtext Maria Friström uppmanar alla att vara modiga.
Bild: Angelina Ilmast

För de flesta är fastighetsmarknaden något man stiftar bekantskap med då man själv behöver köpa eller hyra något nytt men för Maria Friström utvecklades bostadsintresset till ett heltidsjobb.

Att sadla om yrkesmässigt är något som många drömmer om. Maria Friström började som fysioterapeut och gick vidare till att jobba med marknadsföring och kommunikation i USA.

Då familjen återvände till Finland började drömmen om något nytt dock att rota sig.

– Jag ville göra något jag är passionerad för och bostadsmarknaden lockade. Då jag var gravid med mitt andra barn började jag läsa på och förkovra mig i branschen.

Köp, renovera, hyr ut

Under sina år i USA blev Maria bekant med investeringsbegreppet BRRRR (Buy, Rehabilitate, Rent, Refinance, Repeat) dvs köp, renovera, hyr ut, finansiera på nytt, upprepa.

– Det är som att flippa utan att sälja lägenheten. Jag kan både använda mig av värdeökningen av lägenheten som jag gjort via renoveringen och eventuellt ökning av marknadsvärdet och som en bonus får jag hyresintäkter.

Maria Friström med en borrmaskin
Bildtext Maria Friström är inte rädd för att göra jobbet själv.
Bild: Angelina Ilmast

Hennes strategi går ut på att köpa en lägenhet i dåligt skick, gärna under marknadsvärde, renovera och hyra ut.

Då lägenheten är renoverad stiger värdet och mot det ökade värdet på lägenheten kan hon sen låna pengar för nästa inköp utan att behöva finansiera så stor andel själv.

– Mitt första köp gjorde jag med ett startkapital på 20 000 euro som min man och bror hjälpte mig att backa upp.

Det blev en lyckad satsning och lägenheten steg i värde. Tack vare värdeökningen frigjordes pengar att fortsätta till nästa bostadsaffär.

Två och ett halvt år senare har hon köpt, renoverat och hyrt ut nio bostäder och är ständigt på utkik efter nya, intressanta objekt med potential.

Tillsammans skapar de uthyrda bostäderna en snöbollseffekt. Alla lägenheter hon köpt rullar positivt i kassaflödet det vill säga hyran täcker lån och andra utgifter för lägenheten.

Maria Friström i renoveringstagen.
Bildtext Maria köper lägenheter i dåligt skick och renoverar dem för att sedan hyra ut dem.
Bild: Maria Friström

Vilka lägenheter är bra investeringar?

Då man börjar investera i lägenheter gäller det att vara påläst, det är inte bara lägenheten som avgör, det gäller även att ha koll på husbolagets ekonomi och kommande renoveringar.

Maria har valt att fokusera på små lägenheter i storstäder eftersom där finns många ensamhushåll.

– Många andra investerare tänker dock likadant så konkurrensen är hård. Det gäller att vara insatt i marknaden och agera snabbt då ett bra objekt dyker upp.

Vackert och funktionellt

Hur ska man då tänka då det kommer till material? Var lönar det sig att satsa och var kan man välja budgetlösningar? Behöver det vara dyrt för att kunna vara vackert och funktionellt?

Maria berättar att hon gärna satsar på bra material och har jobbat för att hitta rätt samarbetspartners som kan hjälpa henne förverkliga detta.

Samtidigt tycker hon att det är roligt att hitta intressanta och billiga lösningar.

– Jag kan göra om en möbel jag hittat på loppis, fått gratis eller köpt billigt. Det är en rolig utmaning att hitta kreativa lösningar. Men viktigast är såklart att det är bra kvalitet och att allt är säkert och helt.

Maria berättar att hon lärt sig det mesta om renovering via youtube-videon och bekanta inom branschen som delat med sig av sin kunskap.

Hon poängterar dock att då det kommer till till exempel el- och rörarbeten anlitar hon alltid ett proffs.

– Jag betalar hellre lite mer för att få en bra hantverkare som har fina rekommendationer och verkligen VILL göra projektet än att jag försöker maximera varenda euro. Om allt klaffar kan man sen bygga upp ett samarbete tillsammans.

Man håller i träbräda
Bildtext "Använd proffs för de arbetsmoment du är osäker på." - Maria Friström
Bild: Mostphotos

Nytänk på hyresmarknaden

Friström efterlyser ett nytänk då det kommer till hyresmarknaden i Finland. Hon hoppas att det i framtiden ska finnas större och roligare utbud för de som vill hyra sin bostad.

I sina egna projekt vill hon att hennes egen prägel ska synas.

– Jag designar lägenheten som ett unikt objekt med en specifik påhittad hyresgäst i åtanke för att få till en speciellt helhet. Jag inte bara renoverar utan stylar lägenheten enligt den visionen. Jag har märkt att folk är beredda att betala för det här.

Hur vågar man då ta språnget ut i det okända och börja med något nytt? Maria betonar att man inte behöver vara modig av naturen för att skapa sig en annan framtid.

– Det hjälper också att du omger dig med modiga människor som ser dina styrkor och hjälper dig våga lite mer då du själv kanske hellre skulle mesa ur.

- Mod är som en muskel, man blir bättre på att vara modig ju mer man övar på det.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln