Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Okänd målning av Helene Schjerfbeck hittad i privathem

Från 2019
Uppdaterad 15.11.2019 10:43.
Flicka från Barösund
Bildtext Helene Schjerfbeck: Flicka från Barösund.
Bild: Ateneum

Helene Schjerfbecks målning Flicka från Barösund (1885-1890) har hängt på väggen i ett privat hem. Det är en hittills okänd målning.

Den ingår inte i förteckningen över Schjerfbecks kända 730 verk.

Det var målningens ägare som själv tog kontakt med kurator Anna-Maria von Bonsdorff vid Ateneum.

- Visserligen får vi rätt många telefonsamtal och brev om Schjerfbeck men det är sällan det handlar om verk som vi inte känner till, säger von Bonsdorff.

Ovanligt Schjerfbeck-motiv

- Då jag fick e-post försedd med en bild på tavlan blev jag genast intresserad eftersom motivet är rätt ovanligt för Schjerfbeck, ett inhemskt landskap, en bondflicka som står på en stig invid en stockbod.

Tavlan har undersökts på Ateneum och det råder inget tvivel om att den är äkta, säger von Bonsdorff.

Flickan från Barösund är målad under den tid konstnärinnan tillbringade sina somrar i Finland. Hon besökte vänner i Barösund och gav som tack för vistelsen den lilla målningen åt sina värdar.

Utställning på Ateneum 15.11 - 26.1

Verket kommer att ingå i den Helene Schjerfbeck-utställning som öppnas på Ateneum den 15 november. I utställningen Resorna ledde till mig själv ingår fem verk som inte tidigare visats i Finland.

Till dem hör bland annat verket Hönor framför höstackar, S:t Ives (cirka 1887) som har hittats i Storbritannien och Flickan och madonnan (1881) som ägs av Helsingborgs museer.

Dessutom presenterar Ateneum målningen Narcisser (1908–1909), som hittades i samband med en konservering nyligen bakom verket Kostymbild I (1908–1909), som ingår i Ateneums samlingar.

Diskussion om artikeln