Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ännu en thriller och en biografi till pappa - bokförsäljningen på fars dag följer inrutade mönster

Från 2019
Stiliserad bild över man med böcker på ryggen.
Bildtext En hurdan bok ska pappa få till fars dagen?
Bild: Mostphotos/Vige

Den traditionella farsdagsgåvan är en bok till pappa, gärna en biografi, en thriller eller en faktabok om man får tro reklamerna på nätet och på stan. Men varför är utbudet så strömlinjeformat? Och varför förväntas inte pappor intressera sig för något annat än faktaböcker och spänningslitteratur?

Jag börjar med att ringa till försäljningschefen Sakari Luovio på Nordens största nätbokhandel Adlibris.

- De som toppar försäljningslistan är boken om Vesa-Matti Loiri, Tomas Erikssons Omgiven av Idioter och Jo Nesbøs färska deckare Kniv.

Thrillers, biografier och faktaböcker med historisk anknytning. Det är det som pappor förväntas läsa och det är också den typen av litteratur som många pappor får i gåva på fars dag, konstaterar försäljningschefen Sakari Luovio på nätbokhandeln Adlibris.

Han bekräftar det faktum att presentböckerna till pappa påfallande ofta är skrivna av män för män.

Kvinnan väljer boken

Inför fars dag står de läsande papporna i fokus, men även under den här helgen är det oftast kvinnorna som inhandlar själva presentboken.

Det är ingen hemlighet att kvinnor är överrepresenterade då det kommer till inköp och läsning av böcker. De manliga läsarna är däremot betydligt svårare att nå.

- Det vore fantastiskt om män kunde läsa lite mer, säger Sakari Luovio och glädjer sig att åtminstone fars dag ger många en anledning att inhandla en bok till pappa.

Men han medger också att man påfallande ofta väljer att satsa på säkra kort som Jo Nesbø när man försöker locka män till läsning.

- Vi tar in alla titlar, men sen väljer vi att fronta med de böcker som vi tror mest på.

Favoriterna utkristalliseras i samråd med förlagen. De har sina egna favoriter som de tror på och gärna lyfter fram.

- Förlagen styr väldigt långt vilka böcker som blir föremål för en massiv reklamkampanj t.ex. inför just fars dag, tillägger Sakari Luovio och betonar att marknadsföringen är ett lagarbete där båda parters intressen måste överensstämma för att kampanjen ska bli lyckad.

Boktid
Bildtext Jo Nesbø har skrivit 12 kriminalromaner om Harry Hole.
Bild: Cato Lein

Pappor gillar Nesbø

Att Jo Nesbø ligger på näthandelns topplista är knappast någon tillfällighet.

Thrillerförfattaren är etablerad och älskad och den i ordningen 12:e kriminalromanen om Harry Hole är lätt att sälja till alla som bekantat sig med de tidigare böckerna.

En känd författare som uppvisar en jämn försäljning är naturligtvis en önskedröm för en bokhandlare och Jo Nesbø är föga överraskande en författare som också Akademiska bokhandelns Aki Järvinen nämner, när jag ber honom presentera några av de titlar som ligger framme inför fars dag.

Men förutom den norska deckarkungen finns också finlandssvenskarna Staffan Bruun, René Nyberg, Kjell Westö och Henrik Meinander på Aki Järvinens lista - författare som rimmar väl med antagandet om att pappor förutom spänning gillar historia och biografier över bemärkta män.

Bokhandlaren Aki Järvinen
Bildtext Aki Järvinen med boktips inför fars dag.
Bild: Petter Lindberg/Yle

- Visst läser pappor också annat, men till fars dag vill man gärna ge en bok som man vet att pappa med säkerhet gillar.

Pappor är kräsna och svårflirtade läsare och jag börjar inse att förlag och bokhandlare inte alltid har det särskilt lätt när de ska göra boken attraktiv för män.

Nya namn är svåra att etablera och gamla beprövade gör det åtminstone en smula lättare för kunden att orientera sig bland mängden av böcker.

Att satsa på säkra kort

Men ska man då ge kunden något invant och beprövat eller kunde man tänka sig att pappa också kunde var betjänt av en bok om handarbete eller inredning?

Eller kunde han rentav må bra av att få en diktsamling eller en bok som är skriven av en kvinna?

Både Sakari Luovio och Aki Järvinen är övertygade om att tvång är en dålig metod, men att man med hjälp av listor och rekommendationer i bästa fall kan få läsare att bredda sin litteratursmak.

- Med hjälp av spännande och välskrivna deckare kan man i bästa fall också sälja andra böcker till lässugna pappor, säger Sakari Luovio.

Bokstaplar i bokhandel
Bildtext En välskriven deckare kan kanske locka till annan läsning?
Bild: Petter Lindberg/Yle

Män läser mindre

För många pappor stannar läsningen ändå vid den där presentboken som överräcks på fars dag.

Trots riktade kampanjer och listor med lästips på böcker som borde intressera män, är det ett faktum att män läser allt mindre.

Den fysiska boken har ofta svårt att hävda sig, när motion, film, familjeliv eller sociala medier konkurrerar om uppmärksamheten.

Men där den traditionella boken har svårt att hävda sig sticker ljudboken upp som en fräck utmanare: alltid tillgänglig i smarttelefonen och brukbar i så väl trafiken som under motionsrundan.

Dessutom erbjuder ljudboksförlagen tusentals titlar.

- Fars dagen syns också i Storytels datatrafik. Många köper presentkort som ger pappa tillgång till 150 000 titlar, säger Hanna Walldén som ansvarar för innehållsfrågor på det stora ljudboksförlaget.

Hanna Walldén jobbar på ljudboksförlaget Storytel.
Bildtext Hanna Walldén jobbar på ljudboksförlaget Storytel.
Bild: Petter Lindberg/Yle

150 000 titlar kan göra en lamslagen, men Hanna Walldén tröstar mig med att även de har en boklista som hjälper pappa på fars dagen att komma igång med läsandet.

- Vi vill att pappa ska trivas med läsandet. Han får gärna välja själva vad han vill läsa, men jo, även vi har en lista med boktips till pappa ifall utbudet förskräcker.

Listan rymmer böcker om idrott och musik, flera biografier och naturligtvis Jo Nesbø om någon trodde att ljudboksförlaget missat norrmannen som just nu verkar dominera farsdagsflödet.

Manliga deckarförfattare, historiker och biografitecknare i alla ära, men höstens bokutgivning rymmer också många kvinnor som visar att de behärskar de här genrerna med samma suveränitet.

Här till slut en alternativ fem-i-topp-lista över farsdagsböcker som är skrivna av kvinnor.

1. Anne Applebaum : Röd hungersnöd - Stalins krig mot Ukraina
I sin nya bok skriver journalisten Anne Applebaum om hur Stalin på 30-talet kväste Ukrainas frihetskamp. Parallellerna till dagens annekteringar är påfallande.

2. Patti Smith: Apans år
Rocksångaren Patti Smith har under det senaste årtiondet även utmärkt sig som författare. Hon har skrivit om kreativitet och böcker som följt henne genom livet. I Apans år skriver hon djuplodande om sorg.

3. Margaret Atwood: Gileads döttrar
Tjänarinnans berättelse från 1985 är en moderna klassiker. I uppföljaren Gileads döttrar fortsätter de kanadensiska författarinnan att undersöka totalitarismens mekanismer.

4. Camilla Grebe: Skuggjägaren
Skuggjägaren har utpekats som en av årets bästa svenska deckare. Det är en bok som förutom sin spännande intrig även kan läsas som en hyllning till kvinnor i det svenska polisväsendet.

5. Lisbeth Larsson: Märkvärdiga svenska kvinnor
I väntan på den finländska motsvarigheten kan det var inspirerande att läsa om alla dessa fantastiska svenska kvinnor som vågat ta klivet och med sitt mod lämnat avtryck.