Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hög chef vid Helsingfors stad i rätten för att ha mobbat underordnad – samma chef dömdes för att ha diskriminerat muslim som ville be på jobbet

Från 2019
Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Rättegången inleddes på fredagen och fortsätter nästa vecka.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Samma chef vid Helsingfors stad som dömdes för att hon vägrade anställa en muslim som ville ha bönepauser på jobbet ställdes på fredagen på nytt inför rätta. Chefen har enligt åtalet mobbat en lägre chef vid stadens bostadsproduktionsbyrå.

Åtalen som behandlades i Helsingfors tingsrätt på fredagen rör arbetarskyddsbrott och brott mot tjänsteplikt.

Den höga chefen har behandlat den lägre chefen respektlöst och kränkande och har ogiltigförklarat henne. Det har tagit sig uttryck bland annat i ett respektlöst kroppsspråk och genom att kritisera den lägre chefens kunnande och ogiltigförklara hennes arbetsprestationer, står det i åtalet.

Åtalet gäller händelser mellan mars 2016 och mars 2017.

I september dömdes den höga chefen för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt eftersom en muslim inte fick anställning vid bostadsproduktionsbyrån efter att han begärde bönepauser under arbetsdagen. Den domen har vunnit laga kraft.

"Upplevde sig som en icke önskvärd person"

Under fredagens rättegång stod det klart att synen på vad som har hänt vid bostadsproduktionsbyrån skiljer sig kraftigt mellan den högre och den lägre chefen.

- När de misstänkta brotten skedde pågick en organisationsförändring, vilket ledde till förändringar och besvikelser. Vissa blev besvikna när det gäller planen för den egna karriären, svarade den högre chefens advokat på åtalen.

- Min klient upplevde sig som en icke önskvärd person. Hon sökte sig till hälsovårdsläkaren som en direkt följd av hur den högre chefen betedde sig. Hon var trött och led av sömnlöshet, sade den mobbade chefens advokat i rätten.

- Det där berodde på att hon var missnöjd med organisationsförändringen och på att hennes man dött, svarade den åtalades advokat.

"Hon avbröt mig när jag pratade på möten och himlade med ögonen"

Advokaten lyfte också upp att ett läkarutlåtande som används som bevis är från sommaren 2018, det vill säga över ett år efter händelserna på jobbet.

- Inte i något skede har hon (den mobbade anställda) berättat för den höga chefen att hon upplevt trakasserier eller mobbning förrän i februari 2017, precis innan hon sades upp, sade den åtalade chefens advokat.

När den lägre chefen hördes i rätten berättade hon om problem med att ta ut saldoledigheter och att den högre chefen då betett sig osakligt.

- Till en början hade vi ett bra samarbete men i något skede ändrades hennes (den högre chefens) inställning. Hon var missnöjd med mitt jobb, sade den lägre chefen.

- Hon avbröt mig när jag pratade på möten och himlade med ögonen. Hon förhöll sig fientligt mot mig. Det tog sig uttryck i miner, gester och i tonfallet.

Helsingfors stad kan tvingas betala en samfundsbot

Åklagaren yrkar på ett straff på minst 50 dagsböter för den höga chefen. Hon nekar till alla åtal.

- Påståendet om mobbning är konstruerat i efterhand och har inget med verkligheten att göra, står det i hennes skriftliga svar på åtalen.

Åklagaren åtalar också Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå för arbetarskyddsbrott i fallet och yrkar på en samfundsbot på minst 20 000 euro.

Den höga chefen jobbar inte längre vid Helsingfors stad eftersom hon gått i pension.

Rättegången fortsätter nästa vecka.

Diskussion om artikeln