Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet hotar att skicka fängslade IS-medlemmar till Europa från och med måndag

Från 2019
Uppdaterad 08.11.2019 15:46.
Män som lämnade IS sista fäste i Syrien och togs tillfånga sitter på ett lastbilsflak.
Bildtext Turkiet har tillfångatagit närmare 1 500 misstänkta medlemmar av Islamiska staten. IS-fångarna på denna bild greps i östra Syrien
Bild: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Turkiet hotar att nästa vecka inleda repatrieringen av fängslade utländska medlemmar av terrorgruppen IS till deras hemländer. Turkiet har gripit närmare 1 500 IS-medlemmar, men det är oklart hur många av dem som är från Europa.

Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu sade i ett tal i Ankara att man börjar återbörda misstänkta IS-jihadister på måndag, men han gav inte några närmare detaljer om fångarna eller till vilka länder de återbördas.

-Nu talar vi om för er att vi kommer att sända dem tillbaka. Det börjar vi med på måndag, försäkrade Soylu.

Han har sagt att turkarna tidigare fängslade omkring 1 200 utländska medlemmar av IS och att man nyligen grep ytterligare 300 IS-jihadister under invasionen i norra Syrien.

Det är oklart varifrån dessa jihadister kommer från och hur många av dem som är européer.

- Vi kommer att sända tre, fem eller tio personer tillbaka. Vi sänder dem tillbaka till er. Ta hand om dem som ni vill, tillade Soylu i Ankara.

Från lägret al-hol i Syrien. Mödrar med sina barn.
Bildtext Flera europeiska länder vägrar att ta emot IS-medlemmar och deras anhöriga som har fastnat i interneringsläger i Syrien och Irak.
Bild: Antti Kuronen

Turkiet (och även Syrien, kurderna och Irak) har länge kritiserat europeiska länder för att de vägrar att ta emot medborgare som anslöt sig till IS i Syrien eller Irak.

Flera europeiska länder har hävt IS-medlemmarnas medborgarskap och vägrar dessutom att ta emot deras fruar och barn, som sitter fast i syriska och irakiska flyktingläger.

Till exempel Storbritannien har hävt över 100 misstänkta jihadisters medborgarskap. Deras öden har väckt en livligt debatt och en rad rättegångar som fortfarande pågår.

Enligt en internationell konvention från år 1961, är det olagligt att frånta en medborgares medborgarskap om det leder till att personen i fråga blir statslös. Storbritannien och Frankrike hör till de länder som inte har ratificerat konventionen.

Det är tills vidare oklart om Turkiets planerade repatriering bara är ett tomt hot för att pressa fram nya eftergifter av europeiska länder eller om Turkiet faktiskt kommer att ta steget fullt ut.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln