Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Så påverkar poststrejken vardagen i Östnyland: ”Tidningen går att plocka upp på vår redaktion”

Från 2019
Uppdaterad 11.11.2019 11:50.
Bild på postlådor
Bildtext Borgå stads verksamheter påverkas inte nämnvärt av strejken.
Bild: Sandra Crawford/Yle

Räkningar, varor, tidningar och tidsbeställningar. Poststrejken sätter käppar i hjulet får mångt och mycket.

På Borgå sjukhus och i hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ser man till att all brådskande kommunikation med patienter sker på fler än ett sätt berättar, Markku Mäkijärvi, chefsöverläkare på HUS, för Svenska Yle.

- Alla viktiga, brådskande saker, då ringer vi patienten direkt. I fråga om cancer och andra allvarliga situationer är det telefonkontakt som gäller eller att vi kallar patienten till besök hos oss, säger han.

Väntar man däremot på en epikris från ett sjukhus eller ett icke brådskande utlåtande kan brevet dröja, om det blir strejk.

Strejk i kanske två veckor

Strejken ska pågå i två veckor fram till 24.11. Den berör ungefär 9000 anställda som jobbar med sortering, utdelning och utkörning av post.

Enligt riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala är parternas åsikter så mycket isär att det är svårt att hitta en lösning på tvisten.

För Borgå stads del orsakar strejken inga större utmaningar säger förvaltningsdirektör Roope Lenkkeri.

All skolmat kommer fram

- Strejken har ingen avgörande påverkan för stadens verksamhet, säger han. Till exempel kommer alla matportioner till skolor, daghem och anstalter att transporteras som vanligt.

Enligt Lenkkeri sker största delen av stadens fakturering numera elektroniskt. För de Borgåbor vars räkningar inte kommer fram under strejken ger han lugnande besked.

- Vi börjar nog inte driva in de räkningar, från till exempel hälsovården, som fördröjs på grund av strejken.

en lång rad med röda brevlådor utan namn
Bildtext Tidningarna delas inte ut på glesbygden.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De östnylänningar som bor på glesbygden kommer att bli utan sina dagstidningar. Men alla som får tidningen med den tidiga morgonutdelningen påverkas inte av strejken.

Tidningarna Östnyland och Uusimaa ger lösnummer åt sina prenumeranter vid sina redaktioner och möjligen också på andra ställen. Tidningarna jobbar på som vanligt under strejken.

Östnyland gör det dessutom möjligt för alla att ta del av e-tidningen under strejken. Uusimaa erbjuder samma möjlighet endast för sina prenumeranter.

- Vi gör tidning precis som vanligt trots strejken, säger Uusimaas chefredaktör Marko Enberg. Nu ges en bra möjlighet för våra läsare att bli bekant med våra digitala tjänster.

Diskussion om artikeln