Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hemlösa katter blir utan hus när Systerkatthuset i Vasa stänger

Från 2019
Uppdaterad 09.11.2019 10:26.
Alexandra Warn
Bildtext Ett av Vasas två katthus stänger, vart katterna ska ta vägen är ännu oklart.
Bild: En brunspräcklig katt

I slutet av september stod det klart. Ett av två katthus i Vasa kommer att stängas. – Nu går vi från månad till månad och ser när vi ska bort härifrån, säger katthusets frivilligarbetare Tina Hakola.

I höst meddelade disponenten för fastigheten på Högbacken, där Vasas katthus hyr en gammal affärslokal, att hela byggnaden ska säljas. För katthusets del innebär det att 20 katter blir utan hem.

– Nu går vi från månad till månad och ser när vi ska bort härifrån, säger Tina Hakola som arbetar som frivillig för föreningen.

Förhandlingar med fastighetens nuvarande ägaren har utmynnat i att de katter som nu bor på Högbacken får bo kvar tills byggnaden är såld.

Så länge de är friska och mår bra tar vi hand om dem

Därefter väntar en oviss framtid, men att avliva katterna är inte ett alternativ.

– Det måste finnas andra lösningar. Det kommer inte på fråga att vi skulle avliva friska katter, säger Anna-Liisa Uusikylä, som också arbetar på volontärbasis för föreningen.

– Så länge de är friska och mår bra tar vi hand om dem, säger Hakola.

Två kvinnor sitter vid ett bord och ler och tittar in i kameran. En katt står på bordet mellan dem.
Bildtext Anna-Liisa Uusikylä och Tina Hakola är frivilligarbetare vid katthuset.
Bild: Alexandra Warn

Söker ett nytt hus för katterna

Katthuset i Brändö och Systerkatthuset på Högbacken upprätthålls båda av föreningen Hemlösa katters vänner i Vasa. För tillfället bor 65 katter på Brändö, men det är ännu oklart om också Högbackens katter kunde flytta in där.

– Det är svårt att säga. Vi söker febrilt efter ett nytt hus och tänker slå ihop våra två katthus om vi hittar ett, säger Uusikylä.

Under året har föreningen tittat på flera hus i Vasa centrum, men ännu har de inte hittat något som passar för deras verksamhet.

– De är inte så lätt att sätta upp ett katthus i ett vanligt egnahemshus, säger Hakola.

Verkar på frivillig basis

Katthuset i Vasa verkar på frivillig basis och föreningens verksamhet bygger till stor del på volontärarbete och donationer, både i form av pengar och kattmat.

– Vi har planer på en insamling för att finansiera det nya huset och i december kommer vi att ha en stor julbasar.

Om någon vill hjälpa till, är det bästa man kan göra enligt Uusikylä och Hakola att ta hand om en av katterna från katthuset. Endera genom att adoptera en katt eller ta en på foster basis.

Text: Alexandra Wärn

Diskussion om artikeln