Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Verksamheten på vårdhem i Birkaland begränsas - kund- och patientsäkerheten har äventyrats

Från 2019
Uppdaterad 08.11.2019 22:35.
Pihlajalinnas logotyp och texten Pihlajalinna på ett fönster.
Bildtext Kund- och patientsäkerheten på vårdhemmet har på ett märkbart sätt äventyrats, säger Regionförvaltningsverket. (Arkivbild)
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beslutat att stänga delar av verksamheten vid Pihlajalinnas vårdhem i Sastamala i Birkaland.

Orsaken till beslutet är att kund- och patientsäkerheten på ett märkbart sätt har äventyrats, meddelar verket i ett pressmeddelande.

Vårdhemmet som kallas Ikipihlaja Anne ska enligt beslutet minska antalet kundplatser till 15 och all verksamhet ska ske uteslutande på bottenvåningen av vårdhemmet. De här ändringarna ska genomföras senast onsdagen den 13 november.

Det som Pihlajalinna omedelbart måste säkerställa är att de kunder som för närvarande och i fortsättningen bor på vårdhemmet under dygnets alla timmar får den vård och den omsorg som de behöver.

Beslutet är i kraft tills vidare.

Pihlajalinna kritiserar myndigheternas beslut

Bristerna påträffades enligt Pihlajalinna under en oanmäld granskning av vårdhemmet den 23 oktober. Granskningen visade enligt företaget att patientsäkerheten har äventyrats på grund av för liten personal och på grund av avvikelser i hanteringen av läkemedel.

Pihlajalinna anser enligt ett pressmeddelande att myndigheternas beslut om partiell stängning är obefogat eftersom företaget omedelbart började vidta åtgärder i enlighet med myndigheternas krav.

Pihlajalinnas operativa direktör Teija Kulmala anser att tillståndsmyndighetens beslut är exceptionellt hårt.

Pihlajalinna säger att fem av de boende måste flytta till följd av beslutet.

Många allvarliga fall

Under 2019 har verksamheten på flera vårdhem och boenden som drivs av privata företag begränsats eller tagits över av myndigheterna.

Redan i mars i år hade ett tiotal allvarliga fall påträffats efter att kommunerna granskat hundratals vårdhem.

Artikeln uppdaterades med uppgifter om hur Pihlajalinna ser på beslutet om en partiell stängning.

Diskussion om artikeln