Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berlinmurens fall firas: DDR-oppositionens kamp var inte över trots att muren var borta

Från 2019
En husfasad. Till vänster vapnet för östtyska republiken DDR och till höger texten Humboldt Forum.
Bildtext Med så kallade talande fasader minns man i Berlin händelserna 1989.
Bild: Johnny Sjöblom/Yle

I Tyskland firar man för närvarande årsdagen för Berlinmurens fall. Det har i kväll gått exakt trettio år sedan den så kallade fredliga revolutionen banade väg för murens fall den nionde november 1989.

Bilderna från år 1989 täcker hela husfasader.

Vid Alexanderplatz i Berlin har tusentals människor samlats för att se på filmerna och minnas händelserna som ledde till murens fall.

– Jag är en övertygad europé och jag ser att det som hände för trettio år sedan var bra för Europa, säger Claudia Rieu som har kommit från Toulouse i Frankrike till Berlin för att uppleva årsdagen.

– Det är klart att en så här viktig historisk händelse ska firas stort. Men samtidigt får man inte glömma bort vem det var som rev ner muren.

– Det var de många modiga DDR-medborgarna som drog ut på gatorna för att protestera, säger Tina Krone som var aktiv i den östtyska oppositionen under så gott som hela 1980-talet.

Kampen mot partiet gick vidare

– Att muren en dag skulle falla hade jag nog aldrig räknat med, säger Krone.

En kvinna till vänster, till höger informativa planscher om Berlinmurens fall.
Bildtext Tina Krone var aktiv inom den östtyska oppositionen.
Bild: Johnny Sjöblom/Yle

Enligt henne var det nämligen mycket som talade för att situationen i Tyskland och Europa skulle förbli som den redan länge hade varit.

– Allt verkade så cementerat. Också i väst hade politiker och vanliga människor anpassat sig och vant sig vid att den tyska delningen kommer att förbli permanent.

Själv tog sig Krone över till Västberlin redan samma kväll som muren föll.

– För mig var det förstås extra fint att komma ut ur DDR. Som medlemmar av oppositionen hade vi tidigare inte ens fått lämna landet för att åka österut.

När man nu firar den trettionde årsdagen av Berlinmurens fall vill hon ändå påminna om att oppositionens kamp inte på något sätt var över den 9 november 1989.

– Det socialistiska enhetspartiet SED satt fortsättningsvis på alla poster i landet, i regeringen, i företagen, i skolorna – ja överallt.

– Det gällde bland annat att göra säkerhetstjänsten Stasi maktlös och den kampen började först efter att muren hade fallit, säger Tina Krone.

Diskussion om artikeln