Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stor seger för hindunationalister i Indien - omstritt tempelbygge fick grönt ljus

Från 2019
Medlemmar av den hindunationalistiska organisationen Vishwa Hindu Parishad hade samlats för att invänta högsta domstolens beslut i New Delhi.
Bildtext Medlemmar av den hindunationalistiska organisationen Vishwa Hindu Parishad hade samlats för att invänta högsta domstolens beslut i New Delhi.
Bild: /All Over Press

Indiens högsta domstol har gett grönt ljus för ett kontroversiellt tempelbygge i Ayodhya i norra Indien. Tusentals människor har under åren fått sätta livet till i konflikten om den här platsen.

Lördagens beslut från högsta domstolen i Indien ses som en stor seger för Indiens premiärminister Narendra Modi, hans hindunationalistiska parti BJP och hindunationalister överlag.

Löftet om ett nytt hinduiskt tempel på platsen där en 460 år gammal moské låg fram till 1992, har länge varit en central del av BJP:s politik.

Moskén Babri förstördes 1992 av en mobb på uppskattningsvis 200 000 hindunationalister. Den rivningen utlöste upplopp där omkring 2 000 människor dödades. De flesta av dödsoffren var muslimer.

Tio år senare, år 2002, efter att 59 hinduaktivister dog i en brand ombord på ett tåg i Ayodhya, utlöste den händelsen kravaller i delstaten Gujarat och där dödades också ett tusental personer. Också den gången var de flesta offren muslimer.

Högsta domstolen hänvisar till arkeologiska bevis

Många hinduer tror att guden Rama föddes i Ayodhya för ungefär 7 000 år sedan och att det fanns ett tempel till Ramas ära på den omstridda platsen där det på 1520-talet byggdes en moské.

Indiens högsta domstol fattade nu ett enhälligt beslut om att den omstridda tomten, som är ungefär lika stor som fotbollsplan, tillfaller en hinduisk sammanslutning som ska ta ansvar för tempelbygget där.

Enligt indiska medier hänvisade domstolen till arkeologiska fynd som ska bevisa att det funnits en byggnad av "hinduiskt ursprung" på platsen före den moské som förstördes där.

Domstolen beslutade också att en muslimsk grupp ska få en bit mark på en annan plats i Ayodhya för ett moskébygge.

Den muslimska gruppen kommer med största sannolikhet att överklaga beslutet.

Tusentals extra poliser var utstationerade i staden Ayodhya på lördagen.
Bildtext Tusentals extra poliser var utstationerade i staden Ayodhya på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Inför högsta domstolens beslut skickades tusentals poliser ut för att bevaka gatorna i Ayodhya och skolorna höll stängt.

Också i huvudstaden New Delhi där högsta domstolen finns och i många andra indiska städer har säkerheten skärpts på grund av domslutet.

Också tillgången till internet och sociala medier har begränsats på en del håll och möten förbjudits.

Källor: AFP, Reuters