Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska myndigheter har hittat en möjlig orsak till lungskadorna av e-cigaretter

Från 2019
Uppdaterad 09.11.2019 11:37.
En e-cigarettrökande man sitter på en bänk och blåser ut ånga.
Bildtext Vitamin E acetat förekommer i vissa oljor som innehåller THC, komponenten i marijuana som gör rökaren hög.
Bild: imago images/Dean Pictures/ All Over Press

Vitamin E-acetat är sannolikt orsaken till de lungskador som rökare av e-cigaretter har ådragit sig, det visar en undersökning från USA:s folkhälsomyndighet CDC.

Myndigheten tog lungprover av 29 patienter som hade skador orsakade av e-cigaretter. I samtliga fall fanns det indikationer för vitamin E-acetat i proverna.

Direktör Anne Schuchat vid CDC kallar upptäckten av vitamin E-acetat ett "genombrott" och ett spår man undersöker ytterst omsorgsfullt.

Inga andra gifter har påträffats i testerna hittills, tillade Schucha. Men hon påpekade också att ytterligare undersökningar behövs för att definitivt slå fast ett kausalt samband mellan acetatet och skadorna samt att nya undersökningar fortfarande kan påvisa andra bidragande orsaker.

Koppling till marijuana

Vitamin E-acetat används de facto i en rad livsmedel och hygienartiklar såsom hudkrämer, men kan hämma lungornas funktion om den inhaleras.

I fallen med e-cigaretterna finns en misstänkt koppling till marijuana.

Acetatet används ibland för att binda vätska och göra oljor, som kan rökas i e-cigaretter, tjockare. Det här gäller speciellt oljor som innehåller THC, komponenten i marijuana som gör rökaren hög.

Folkhälsomyndigheten CDC rapporterade på torsdag att det hittills uppdagats 2 051 fall av skador och 39 dödsfall i USA relaterade till rökning av e-cigaretter.

Nästan 85 procent av de drabbade har uppgett att de rökt produkter som innehåller THC.

I en separat undersökning i delstaten Illinois har det också slagits fast att de som rökt enbart eller frekvent e-cigaretter med THC var märkbart mer utsatta för att ådra sig lungskador.

Källor: AFP, Reuter

Diskussion om artikeln