Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländare i Skottland: "Vi har en liknande torr humor och underlägsenhetskänsla i sport" – nordbor känner sig hemma i Skottland trots brexit

Från 2019
Uppdaterad 10.11.2019 16:02.
Josephine Greenland i Edinburgh
Bildtext Josephine Greenland från Sverige känner sig liksom många andra nordbor hemma i Skottland. Hon har nyligen avslutat sin första roman och den kommer att publiceras i Storbritannien.
Bild: Malin Lindholm

Det finns omkring 92 000 nordbor som är bosatta i Storbritannien. Nordbor integrerar sig oftast väldigt lätt i brittisk miljö, men på grund av brexit känner sig många för första gången ovälkomna i landet. I Skottland är den här känslan annorlunda.

Finländaren Jenni Brodie tror att känslan i Skottland är annorlunda mycket tack vare skottarnas välvilliga inställning till EU.

– Jag måste säga att jag är glad över att jag bor i Skottland som röstade mot brexit. Särskilt här i Edinburgh och i Leith, där jag bor.

En överväldigande majoritet av skottarna röstade för att Storbritannien ska stanna kvar i EU i den brittiska folkomröstningen för över tre år sedan. I Edinburgh ville bara en fjärdedel av skottarna lämna EU.

– Man känner sig mera välkommen här, flera finländare som jag hört om som bor i andra delar av Storbritannien säger att de inte känner sig särskilt välkomna längre, säger Brodie.

Enligt en nyligen publicerad studie vid Helsingfors universitet upplever nordbor bosatta i Storbritannien att brexit fört med sig en ökad känsla av osäkerhet och minskat förtroende för det brittiska samhället.

Jenni Brodie i Edinburgh
Bildtext Jenni Brodie åkte hem till Åbo och sålde alla sina saker i augusti 2013 då hon bestämt sig för att hon hör hemma i Skottland. Kort därefter träffade hon sin blivande make.
Bild: Malin Lindholm

Josephine Greenland från Sverige känner sig också väldigt välkommen i Skottland. Hon har nyligen flyttat till Edinburgh efter att ha avslutat en treårig kandidatutbildning i litteratur i England.

Greenland berättar att det var den skotska anknytningen till de nordiska länderna som gjorde att hon drogs hit.

– Här är en liknande kultur som i de nordiska länderna, och skolsystemen har många saker gemensamt.

Greenland säger att man inom utbildningen i Skottland försöker fokusera lite mera på jämlikhet och har samma idéer som i den skandinaviska skolkulturen.

I Skottland är liksom i Norden studierna dessutom gratis, men bara upp till kandidatnivå. Klasskillnaderna är inte heller så tydliga i Skottland som på andra ställen i Storbritannien.

– De finns fortfarande men de är inte lika tydliga här uppe som i övriga Storbritannien, säger Greenland.

Kunde ett självständigt Skottland höra till Norden?

Skottlands nationalistiska parti SNP vill att Skottland ska hålla en ny folkomröstning om självständighet nästa år.

Förra gången skottarna röstade om självständighet år 2014 lobbade SNP för att Skottland skulle ta exempel av den nordiska välfärdsmodellen och eventuellt också bli en del av Norden om landet blir självständigt.

Josephine Greenland tycker att det här hypotetiskt skulle vara en god idé.

– Det skulle kunna fungera eftersom man har kulturella gemensamheter och också geografiskt är så nära de nordiska länderna.

Greenland påpekar också att de skotska Shetlandsöarna och Orkneyöarna har mera gemensamt med särskilt Norge, än med resten av Storbritannien. Öarna tillhörde Norge fram till år 1468.

Våra länder har under olika decennier varit tvungna att se till att vi inte blivit uppätna av stora grannländer.

― Harry Nimmo, Finlands honorärkonsul i Skottland

Finlands honorärkonsul i Skottland Harry Nimmo tycker att Skottland historiskt sett har mycket gemensamt med de nordiska länderna.

Men dagens Skottland delar ändå kulturellt så mycket mera med England att en sammanslagning med Norden inte skulle vara logisk.

– Den brittiska regeringen, det gemensamma språket, valutan, och den delade historian de senaste 300 åren bidrar allting till Skottlands starka anknytning till England.

Ekonomiskt är Skottland också väldigt beroende av England, säger Nimmo.

Men trots det här tycker han att det finns flera saker Skottland kan lära sig av de nordiska länderna, till exempel kan Finland fungera som en god förebild i vissa fall eftersom länderna har flera likheter.

– Finland och Skottland är båda livskraftiga små länder med en befolkning på omkring 5 miljoner människor.

Dessutom har båda länderna varit tvungna under olika decennier att se till att de inte blivit uppätna av stora grannländer.

Vuokko-kläder ledde Nimmo in i den finländska gemenskapen

Nimmos egen anknytning till Finland sträcker sig till 70-talet, då hans frus företag i Skottland importerade Vuokko-kläder från Finland.

– Under den här tiden fick vi många goda finska bekantskaper i Skottland.

Det här ledde några år senare till att Nimmo blev Finlands honorärkonsul i Skottland.

Finlands Skottland-konsul Harry Nimmo
Bildtext Harry Nimmo arbetar som fondförvaltare i Edinburgh.
Bild: Yle/Malin Lindholm

Torr humor och underlägsenhetskänsla i sport

Även om dagens skottar ligger britterna närmare kulturellt, upplever Jenni Brodie att också finländare och skottar har en stor kulturell gemenskap.

– Man passar bra in som finländare i Skottland. Min man som är skotte brukar säga att skottarna och finnarna har mycket gemensamt, liknande torr humor och underlägsenhetskänsla i sport när man tävlar mot grannlandet.

Och även om brexit tvingar många nordbor i Storbritannien att fråga sig var de vill bo i framtiden och var de känner att de hör hemma, är det här i Brodies fall klart som korvspad.

– Här i Skottland hör jag hemma. Efter att ha bott i Frankrike, London, Edinburgh och Åbo blev jag trött på att flytta runt och när jag kom tillbaka hit kändes det rätt.

Artikeln uppdaterades 10.11.2019 med följande rättelser: Jenni Brodie flyttade till Skottland permanent redan år 2013 och inte förra året. Utbildningen i Skottland är gratis upp till kandidatnivå men inte på magisternivå.