Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny tv-serie spelas in i Åbo – "Fotboll lockar väldigt olika familjer och att blanda ihop dem blir som Finland i miniatyr"

Från 2019
Uppdaterad 09.11.2019 16:52.
Jalkapallokentän laidalla fiktiivisen Aura United-joukkueen poikien vanhemmat.
Bildtext Serien Kentän laidalla ska sändas i Yle TV1 och på Yle Arenan i början av 2021.
Bild: Kalle Ahti

Tv-serien Vid plankanten (Kentän laidalla) spelas just nu in i Åbo. Det är en tvåspråkig dramaserie som handlar om fotbollsföräldrar. Serien kretsar kring det fiktiva fotbollslaget Aura United.

Produktionen är ett samarbete mellan Yle och bolaget Långfilm Productions, där producenten Mats Långbacka är mannen bakom idén till serien.

– Mycket har att göra med att jag har stått ganska mycket vid plankanten de senaste nio åren. Min yngsta son har spelat fotboll väldigt länge och jag har också varit materialförvaltare. Så jag har funderat på det här i nio år och äntligen blir det av.

Kentän laidalla
Bildtext Skådespelaren Peter Kanerva och producenten/skådespelaren Mats Långbacka.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Mats Långbacka deltar både som producent och skådespelare i Kentän laidalla.

– Serien handlar om väldigt olika sorters familjer från väldigt olika social status och kulturell bakgrund. Det handlar om familjer som inte skulle ha någonting att göra med varandra om inte deras barn skulle spela fotboll i samma lag.

– Fotboll drar till sig väldigt olika familjer och att blanda ihop dem blir som Finland i miniatyr. Jag tror att det här blir en suverän mix av många stilarter och många olika sorters familjer.

Ett av budskapen med serien är tolerans

Skådespelaren Peter Kanervas roll i serien är fotbollspappa.

– Vi har ett härligt team och en varm gemenskap och det är mycket tack var vår fantastiska regissör Lauri Nurkse som lyckas skapa en fin atmosfär. Då är det lätt att vara skådespelare. Det är lite som i fotboll, om man har en tränare som lyckas skapa en bra atmosfär går allt lättare.

– I den här serien blandas språk på ett naturligt sätt och det här är en fräsch blandning av olika språk och olika kulturbakgrunder som möts och krockar. För mig är budskapet med serien tolerans. Att tolerera olikheter och inse att tillsammans är vi starkare. Att koncentrera sig på det som är gemensamt, inte på det som skiljer oss åt.

12-åringarna i laget tolererar allt och håller ihop i vått och torrt. Till slut blir också föräldrarna vid plankanten ett lag. Så visst är det en bärande tanke i serien

― Mats Långbacka

Mats Långbacka fyller på på samma tema.

– 12-åringarna i laget tolererar allt och håller ihop i vått och torrt. Till slut blir också föräldrarna vid plankanten ett lag. Så visst är det en bärande tanke i serien.

Efter många turer och en del turbulens då antar jag?

– Ja, det kan man lugnt säga.

Kentän laidalla
Bild: Yle / Peter Karlberg

Peter Kanerva har en tydlig bild kring hur han skulle vara som fotbollsförälder.

– Om jag skulle vara fotbollsförälder på riktigt skulle jag vara uppmuntrande och sansad. Och också förstå att hålla mig lite vid sidan om. Det här är den idealbilden jag har, men jag vet inte hur verkligheten skulle se ut, säger han skrattandes och tillägger:

– Man har ju sett en del hetlevrade föräldar som släcker glöden hos barnen.

Kentän laidalla
Bild: Yle / Peter Karlberg

Mats Långbacka beskriver sig själv som en väldigt passionerad fotbollsförälder.

– Det är mycket känslor inblandat, men jag har lärt mig att vara sansad i och med att jag har varit materialförvaltare.

"Västra Finlands filmkommission attraherar produktioner"

Mats Långbacka berättar varför valet av inspelningsplats föll på Åbo.

– Västra Finlands filmkommission bidrar absolut till att attrahera produktioner till Åbo. Men sedan har både jag och manusförfattaren Annina Holmberg lite bakgrund från Åbo. Våra pappor var teaterchefer här när vi var små, så Åbo känns väldigt nära för oss.

– Vi ville också gärna komma bort från Helsingfors för att slippa allt för mycket likheter med verkligheten, då även Anninas son spelar fotboll. Men nog har vi ändå använt oss friskt av våra egna erfarenheter.

Teija Raninen
Bildtext Teija Raninen, filmkommissionär i Västra Finland.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Den här hösten har även serierna Cryptid och Peacemaker spelats in i Åbo.

– Vi är väldigt nöjda över att vi nu även har inspelningen av Kentän laidalla här i Åbo, säger Teija Raninen, filmkommissionär i Västra Finland och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att vi får hit filmer och tv-serier, då vi har många professionella människor här som kan jobba med just tv-serier och filmer. Vi har också en jättebra filmskola här och det är också viktigt att även studenterna får vara med i sådana här produktioner.

Kentän laidalla
Bild: Yle / Peter Karlberg

När serier spelas in stannar teamen länge och det betyder en hel del för staden, både gällande service och boendeplatser. Teija Raninen beskriver en av huvudanledningarna till att Åbo lyckas locka både filmer och tv-serier.

– Åbo och Åboregionen är filmvänliga platser och alla här välkomnar alla typer av inspelningar, vilket är ganska viktigt för dem som sysslar med sådant.

Nya "internationella produktioner" på gång till Åbo

Det spekuleras ofta kring vilka filmer och TV-serier som skulle kunna spelas in i Åbo med omnejd, men gällande vad som är på gång för nästa år är Teija Raninen väldigt hemlighetsfull.

– Det kommer att komma internationella produktioner hit, men det är allt jag kan säga, säger filmkommissionären med ett leende.

Vad tycker du då om just den här serien Kentän laidalla?

– Temat är jättebra och många kan känna igen sig i den här serien. Den passar också för alla åldrar.

Hur blir man en bra fotbollsförälder?

- Man står vid kentän laidalla, vid plankanten, säger Teija Raninen med ett skratt.

Kentän laidalla
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vid plankanten började filmas i oktober och inspelningarna fortsätter till och med sommaren 2020. Serien sänds i Yle TV1 och på Yle Arenan i början av 2021.

Vid plankanten (Kentän laidalla)

Manus: Annina Holmberg
Regissör: Lauri Nurkse
Dramaturgi: Matti Laine
I rollerna: Mervi Takatalo, Peter Kanerva, Tapio Liinoja, Jaana Saarinen, Mikko Kouki, Laura Malmivaara, Aaro Wichmann, Mats Långbacka, Cecilia Paul, Helmi-Leena Nummela, Thomas Hanzon, Mazdak Nassir, Vida Koivumäki och Akseli Kouki.
Produktion: Långfilm Productions Oy, producent Mats Långbacka. Yle Draama, producent Anna-Maija Halonen.

Kentän laidalla-draamasarjan fiktiivinen futisjoukkue Aura United
Bildtext Tränaren Ville (Akseli Kouki) och Aura United.
Bild: Kalle Ahti

Diskussion om artikeln