Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrifacket och Kemiindustrin inte överens om nytt kollektivavtal

Från 2019
En person bär en väst med texten Teollisuusliitto.
Bildtext Industrifacket utvidgar övertidsförbudet, som redan omfattar över 100 000 anställda.
Bild: Lehtikuva

Avtalsförhandlingarna mellan Industrifacket och Kemiindustrin har inte lett till ett nytt kollektivavtal. Förhandlingarna har avbrutits och Industrifacket uppger att övertidsförbudet utvidgas.

Industrifacket anklagar arbetsgivarsidan för att ha betett sig illa under förhandlingarna.

Kemiindustrin har bland annat föreslagit att man stegvis ska avstå från det nuvarande systemet med hur medlemsavgifterna i fackförbunden uppbärs i samband med löneutbetalningen.

Förhandlarna från arbetstagarsidan meddelade på lördag att de inte återvänder till förhandlingsborden förrän det förslaget dras bort.

– Bollen ligger nu hos arbetsgivarna och vårt krav är ovillkorligt. Så länge det här förslaget ligger på bordet kan vi inte fortsätta förhandla. Arbetsgivaren måste fatta ett beslut och efter det har vi förutsättningar att fortsätta, säger chefen för kemisektorn vid Industrifacket Toni Laiho.

På fredag utvidgade och förlängde Industrifacket det övertidsförbud som nu råder inom teknologisektorn – och som gäller över 100 000 anställda. Övertidsförbudet rör däremot inte anställda inom kemiindustrin.

Förhandlingarna som avbröts på lördag gäller kemiindustrin, och de avtalsförhandlingarna omfattar kring 17 000 anställda.

Diskussion om artikeln