Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pendlare i Malmö om Danmarks gränskontroller: "Brottslingar har ju fortfarande pass och ID, så vem är det man stoppar?"

Från 2019
Gränskontrollanter i reflexväst kollar ID på tågpassagerare i Malmö.
Bildtext På Hyllie tågstation i Malmö kontrolleras redan ID på alla som stiger av tåget från Danmark. Nu inleder också Danmark kontroll av inresande från Sverige.
Bild: Malin Palm

Den danska polisen gör stickprovskontroller på inresande från Sverige från och med i dag. Det är dansk inrikespolitik för att sända signal om att man är tuff mot brottslingar och immigration, säger en irriterad pendlare.

30 000 personer reser över Öresundsbron dagligen, enligt Skånetrafiken. Ungefär 60 procent av dem är svenskar.

Pendlarna mellan Köpenhamn och Malmö är redan vana vid att visa ID varje gång de åker från Danmark till Sverige. På tågstationen i Hyllie är perrongen där tåget anländer från Danmark avspärrad med staket, och tågpassagerarna måste visa ID åt kontrollanterna innan de släpps ut genom en grind.

Gränskontrollanter i reflexväst kollar ID på tågpassagerare i Malmö.
Bildtext På Hyllie tågstation i Malmö har tågpassagerarna sedan flera år rutin att ha pass eller ID-kort redo när de ska stiga av tåget.
Bild: Malin Palm

Det hela går relativt snabbt och har blivit en rutin för pendlarna. Nu införs gränskontroller åt andra hållet, och de hoppas det inte ska bli för tidskrävande.

Andreas Norlin, pendlare sedan elva år, minns de väldigt omständliga passkontrollerna på Kastrup för några år sedan - de tog varje dag så länge att han till slut valde att köra bil en tid.

Andreas Norlin på tågperrongen i Malmö.
Bildtext Andreas Norlin har pendlat mellan Malmö och Köpenhamn i 11 år.
Bild: Malin Palm

- Det är ju motsatsen till att öka samarbetet och öka möjligheterna till att jobba, säger han om gränskontrollerna.

- Det finns ju många andra hinder som gör det svårt att bo i Sverige men jobba i Danmark, och det här gör det ju inte lättare.

Förstår du varför gränskontrollerna införs, känns det som en rimlig åtgärd?

- Nja inte riktigt, jag har svårt att se att den stora insats som det faktiskt är skulle göra någon större skillnad. Och det är konstigt att det inte görs till 100 procent utan som stickprov, man tappar ju förtroendet för att det ska fungera.

Karin Angus på tågperrongen.
Bildtext Karin Angus har pendlat i två månader, och flyttade till Malmö för att hon fick jobb i Köpenhamn.
Bild: Malin Palm

Just stickproven oroar också Eva Boström, pendlare sedan två år:

- Jag tycker det är lite obehagligt, för det blir diskriminerande. Hur görs de där stickprovskontrollerna, vad går de på?

Karin Angus har flyttat från Stockholm till Malmö för ett par månader sedan för att hon fick jobb i Köpenhamn, så gränskontrollerna är en ny erfarenhet för henne. Hon har en känsla av att kontrollerna förstör mer än vad de hjälper.

- Jag kan inte tänka mig att de skulle ta tågen, det här med sprängningsdåden, att terrorister skulle ta tågen?

Ture Ertman på tågperrongen i Malmö.
Bildtext Ture Ertman har pendlat i åtta år och är aktiv i pendlarklubben Kystbanen.
Bild: Malin Palm

Ture Ertman är dansk men bor i Malmö på grund av familjen. Redan nu får han ha med sig pass varje dag för att ta sig till jobbet.

Ertman är också aktiv inom pendlarklubben Kystbanen och har varit med på möten mellan poliserna och tågbolagen om gränskontrollerna. Han tycker kontrollerna är ogenomtänkta och ineffektiva.

- Brottslingar har ju fortfarande pass och ID. Så vem är det man stoppar?

Periodiska kontroller av tåg, färjor och bilar

Ertman påpekar att dansk polis har sagt att det inte blir så omfattande kontroller, och därför är han kritisk till vad syftet med dem alls är.

- Jag tänker det är dansk inrikespolitik, det har varit val för inte så länge sen i Danmark och man ska ju sända signaler till väljarna om att man är tuff på brottslingar och tuff på immigration, tyvärr.

Så det handlar bara om att sända en signal?

- Ja. Och så är det vi pendlare som får leva med det i vardagen.

Statsminister Mette Frederiksen: Vi har ett gott samarbete med Sverige

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup sade, när han meddelade om gränskontrollerna för en månad sedan, att fokus kommer att ligga på organiserad brottslighet, inte på de vanliga medborgare som korsar gränsen.

På Nordiska rådets session i Stockholm för ett par veckor sedan fick danska statsministern Mette Frederiksen många frågor om gränskontrollerna när hon mötte journalisterna. Hon försäkrade att Danmark och Sverige har ett gott samarbete kring Öresundsregionen, men att kontrollerna behövs.

Mette Frederiksen omringad av journalister i Sveriges riksdag.
Bildtext Mette Frederiksen fick många frågor om gränskontrollerna av journalisterna på Nordiska rådets session.
Bild: Johannes Jansson/norden.org

- Vi ser att kriminaliteten som drabbar Köpenhamn har ett samband med det som skett i Sverige, det är därför vi behöver gränskontroll, sa Mette Frederiksen.

Frederiksen underströk att Öresundssamarbetet mellan Sverige och Danmark är positivt för invånarna och näringslivet i regionen.

- Men vi måste i samarbete göra allt vi kan för att bekämpa kriminaliteten.

Diskussion om artikeln