Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier kritiserade Trumps USA under firandet av Berlinmurens fall

Från 2019
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier talar under firandet av 30-årsdagen av Berlinmurens fall.
Bildtext Tysklands president Frank-Walter Steinmeier talar vid Brandenburger Tor under firandet av 30-årsdagen av Berlinmurens fall.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har under festligheterna med anledning av Berlinmurens fall för 30 år sedan kritiserat USA:s president Donald Trump.

I ett tal vid Brandenburger Tor i Berlin på lördagskvällen nämnde Steinmeier den tidigare amerikanske presidenten Ronald Reagan som i Berlin krävde att Berlinmuren ska rivas.

Steinmeier hoppades i talet på en återgång till ett Amerika som är en respektfull partner och som förespråkar demokrati och frihet och motsätter sig nationell egoism.

Hans uttalande kan ses som kritik av Trumps Amerika först-politik och hans krav på att bygga en mur vid gränsen till Mexico.

Tidigare i dag gratulerade Trump Tyskland på 30-årsdagen och sade att USA kommer att fortsätta att tillsammans med Tyskland säkerställa att frihetens flamma kommer att brinna vidare.

Steinmeier kommenterade också läget i Tyskland och sade att en ny mur nu skär igenom landet - en mur av frustration, ilska och hat.

Han uppmanade tyskarna att riva de här murarna som står i vägen för sammanhållningen i landet.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln