Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabiens statliga oljebolag Saudi Aramco vill börsnoteras redan i november

Från 2019
Oljeanläggning i Saudiarabien.
Bildtext Saudi Aramco kallas för Saudiarabiens kronjuvel.
Bild: Tom Hanley / Alamy / All Over Press

Saudiarabiens jättelika oljebolag Saudi Aramco vill börsnotera en del av sina aktier på börsen i Riad så tidigt som den 17 november. Bolaget har redan tidigare meddelat att de börsnoterar en del av aktierna, men då var datumet ännu oklart.

Saudiarabiska staten planerar på att sälja omkring en halv procent av aktierna till privata placerare. Det är inte bestämt hur stor andel av bolaget som ska säljas till institutionella placerare.

De privata placerarna kan lämna in sina erbjudanden fram till den 28 november, medan de institutionella placerarna får lämna erbjudanden fram till den 4 december.

Priset för en enskild aktie blir därmed offentligt den 5 december.

Ett av världens mest lönsamma bolag

Saudi Aramco är för tillfället statsägt. Bolaget är ett av världens högst värderade bolag, och bara genom att börsnotera två procent av aktierna skulle börsnoteringen vara världens största börsnotering.

Saudiarabien hoppas på att bolaget ska vara värt omkring två biljoner dollar, men enligt Bloomberg kan bolaget vara värt avsevärt mindre än det, omkring 1,5 biljoner.

Världens högst värderade börsbolag är för tillfället Apple som är värt drygt en biljon.

Saudi Aramco beskrivs också som ett av världens mest lönsamma bolag. I fjol gjorde bolaget en nettovinst på 111,1 miljarder dollar. I år har vinsten rasat under årets första nio månader med 18 procent till 68,2 miljarder dollar eller 61,9 miljarder euro.

Finlands statsbudget för hela 2019 är 55,3 miljarder euro.

Kronprinsen vill diversifiera landets ekonomi

Saudi Aramco producerar omkring tio procent av världens olja.

Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman har haft som plan att minska landets beroende av olja.

Kronprinsens "vision 2030" strävar efter att diversifiera landets ekonomi. I visionen ingår till exempel stora satsningar på solkraft där landet kunde utnyttja sina stora ökenmarker.

Källor: AFP, Bloomberg, BBC

Diskussion om artikeln