Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Femtonåring dog i skjutning, Malmöbor sörjer och kräver skärpta straff – "De förstör för alla andra som trivs och har det bra här"

Från 2019
Uppdaterad 11.11.2019 11:08.
Ett hav av ljus och blommor på platsen där femtonåringen dog i lördags.
Bildtext Sedan lördagskvällen läggs det fram allt fler ljus och blommor vid platsen för skjutningen.
Bild: Malin Palm

Två tonåringar sköts på en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö natten till söndag. En av dem dog och den andra har livshotande skador.

Svenska Yle är på plats vid Möllevångstorget efter skjutningen. Polistejp och flera polisbilar avspärrar gatan utanför pizzerian. En vapenhund genomsöker området och på marken läggs gula små koner ut för att visa var hylsorna legat, minst fjorton stycken.

Förbipasserande stannar för att fråga vad som hänt, men vid resten av Möllevångstorget är det en vanlig lördag kväll. Restaurangerna och också de uppvärmda uteserveringarna är fulla med folk.

Polistejp avspärrar gata i Malmö, polis och vapenhund genomsöker området.
Bildtext Polisen spärrade av området utanför pizzerian och genomsökte det bland annat med vapenhund.
Bild: Marianne Sundholm

Under lördagskvällen uppger polisen att det är två personer som fått livshotande skador i skjutningen på pizzerian. På söndag morgon klarnar det att en av dem, en pojke i 15-årsåldern, har dött. Den andra, också tonåring, har livshotande skador.

Explosion och ytterligare ett våldsdåd samma natt

Skjutningen på pizzerian ägde rum bara minuter efter en explosion längre västerut i centrala Malmö. Nationella bombskyddet tillkallades för att undersöka platsen. Två bilar och en port till en trappuppgång skadades.

Vid närmare ett på natten kallades polisen också till en busshållplats i Malmö där en kvinna i 25-årsåldern misshandlats och fått allvarliga skador. Senare under natten grips och anhålls en man i 20-årsåldern, misstänkt för mordförsök.

Polisen utreder om det finns något samband mellan skottlossningen och explosionen, men misshandeln under natten verkar inte ha något samband till de andra våldsdåden samma kväll.

Polisen spärrade under lördagsnatten av ett flertal platser i Malmö i samband med utredningen kring skottlossningen, bland annat en lekplats i närheten av Möllevångstorget. Vittnen förhördes och polisen genomförde dörrknackning i området redan under kvällen.

Avspärrad gata med flera polisbilar.
Bildtext Flera områden spärrades av i Malmö lördag natt.
Bild: Marianne Sundholm

Polisen fanns också på plats på sjukhuset, dit de två skottskadade fördes. Akuten var initialt delvis avspärrad för att säkra arbetsmiljön för vårdpersonalen.

Möllevångstorget är kameraövervakat och övervakningsfilmen kommer att analyseras. Polisen kommer i större grad att synas på Malmös gator under en tid framöver.

Sorg bland Malmöborna: "Han var bara femton, det är väldigt, väldigt sorgligt"

Utanför pizzerian vid Möllevångstorget på söndag har det samlats tonåringar som sörjer. Flickorna har gråtit och de vill inte tala med pressen. På marken utanför pizzerian har det lagts ner rosor, och marschaller som formar initialerna A.J.

Rosor tillsammans med tända marschaller utgör initialerna AJ utanför pizzerian där 15-åringen sköts till döds på lördag.
Bildtext Ljus formar bokstäverna AJ utanför pizzerian.
Bild: Marianne Sundholm

Många förbipasserande stannar en stund vid platsen. Polisen är på plats, både för att svara på frågor och för att genom sin närvaro inge trygghet.

Två flickor som kommer ut ur en mataffär intill stannar för att se på ljusen.

– Det känns mest bara väldigt väldigt sorgligt, säger en av dem, Linke, som bor i närheten.

Känner du dig orolig eller rädd i Malmö själv?

– Om jag ska vara ärlig så nej, jag gör inte det. Kanske man är lite naiv, men det känns fortfarande som att det är en krets som är hotad och inte allmänheten.

Hennes vän håller med.

– Vi pratade om det igår, att fast man bor mitt i det så kände vi inte så att det hade kunnat vara vi. Det är riktat mot en inre krets som vi inte är del av. Men det är fruktansvärt att någon har dött nu, och bara är femton. Det är fruktansvärt.

Rosor och ljus har lagts utanför den igenbommade pizzerian.
Bildtext Pizzerian är igenbommad i dag och ett glas är krossat. Utanför har rosor och ljus lagts på marken.
Bild: Marianne Sundholm

En man cyklar förbi och stannar för att fråga vad som har hänt. Han skakar på huvudet, skärrad, men också uppgiven.

– Det är bara knark och pengar det handlar om, det är därför det händer så mycket här i Malmö.

Emira Zahirovic som bott i Malmö sedan 20 år kommer också cyklande till platsen och stiger av för att fråga om det var här det hände.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag älskar Malmö av hela mitt hjärta. Men jag ringde mina barn så fort jag det hörde på nyheterna, de är 20 och 17. Det är klart man som mamma blir rädd när man hör sånt. Jag blir så ledsen, jag blir väldigt ledsen.

Zahirovic säger att hon litar på att poliserna och myndigheterna ska stoppa det som sker. Hon säger också att det brukar vara värre i november och december, hon känner igen det från tidigare år.

– De förstör för alla andra som trivs och har det bra här. Regeringen borde göra mer.

Emira Zahirovic framför pizzerian där 15-åringen dog.
Bildtext Emira Zahirovic önskar straffen för bland annat vapeninnehav skulle skärpas.
Bild: Marianne Sundholm

Straffen borde höjas, för vapeninnehav till exempel, säger Zahirovic . Lagen är för mild, och polisen har för lite resurser. Gränserna behöver bevakas bättre.

– Tullen behöver mera resurser så det inte bara är att ta sig in i landet med vapen och narkotika.

Både dödsskjutningar och sprängningar har minskat i Malmö

Malmö syns ofta i både svenska och internationella rubriker för våldsdåd i staden. Förra helgen smällde det på tre olika ställen i Malmö.

Antalet brott har minskat kraftigt i Malmö i år. Smällen i natt är nummer 29 i år, så sprängningarna har minskat jämfört med år 2018 då de var 45 stycken.

För bara några dagar sedan meddelade polisregion Syd att allt färre utsätts för brott i regionen, och att trygghetsmätningen dessutom visar att allt färre oroar sig för att utsättas för brott.

Också antalet skjutningar och dödsskjutningar i Malmö har minskat kraftigt under de två senaste åren.

Minskningen i statistiken hjälper ändå inte dem som drabbas av våldet.

– Det är inte första gången det här händer, och man får inte vänja sig vid sådana situationer, säger Emira Zahirovic.

– Jag hoppas innerst inne att vårt Malmö vänder den här dåliga trenden, att vi bevarar vårt fina Malmö för alla som älskar den här staden.

Artikeln kompletterad klockan 17 med intervjuerna med Malmöbor.

Tre personer står framför mikrofoner.

Fler poliser tillkallas till Malmö - Polisen: "Öppen droglangning bakom våldet i Malmö"

Våldsdåden i Malmö leder till att polisen höjer beredskapen.