Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv just nu: Jesse Puljujärvi får ännu en chans när Lejonen avslutar mot Tre Kronor i utsåld hall

Från 2019
Uppdaterad 10.11.2019 17:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turnering i ishockey: FIN - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter seger med 4–3 mot Ryssland och förlust med 2–3 efter straffar mot Tjeckien avslutar Lejonen hemmaturneringen med match mot Sverige. Jukka Jalonen vaskar om i sin uppställning, men en kedja är intakt. För tredje matchen i rad får Jesse Puljujärvi spela tillsammans med VM-hjältarna Sakari Manninen och Harri Pesonen.

Finland–Sverige

Avslutning på EHT-turneringen i Helsingfors, nedsläpp klockan 17.30. Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Lejonen spelar tredje matchen på fyra dagar och förbundskaptenen Jukka Jalonen utnyttjar givetvis träningsturneringen till att så jämnt som möjligt matcha samtliga 27 spelare i truppen, och hitta nya konstellationer.

Mot Sverige vilar tre av vårens världsmästare i anfallet: Toni Rajala, Niko Ojamäki och Kristian Kuusela. Av backarna är det en småskadad Atte Ohtamaa som står över, tillsammans med Veli-Matti Vittasmäki.

Av de fyra anfallskedjorna är tre nykomponerade i dag. Bara den finländska ettan är intakt.

Finlands uppställning i kväll:

Målvakt:

29 Harri Säteri (45 Jussi Olkinuora)

1:a femman:

82 Harri Pesonen – 65 Sakari Manninen – 39 Jesse Puljujärvi

4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2:a femman:

80 Teemu Turunen – 15 Miro Aaltonen – 70 Teemu Hartikainen

41 Petteri Nikkilä – 2 Ville Pokka

3:e femman:

10 Eemeli Suomi – 21 Juhani Tyrväinen – 75 Arttu Ilomäki

40 Petteri Lindbohm – 50 Juuso Vainio

4:e femman:

52 Henrik Haapala – 91 Juho Lammikko – 12 Marko Anttila

42 Teemu Eronen – 28 Mikko Niemelä

Fem frågor inför matchen:

1) Ska Jesse Puljujärvi äntligen lyckas med målskyttet i Lejonen?

Det tidigare superlöftet Puljujärvi har nu spelat 13 A-landskamper utan att göra mål. Hur gärna landslagsledningen ser att han får en framgång i Lejontröjan visas av att 21-åringen på nytt får spela med Sakari Manninen och Harri Pesonen, fast resten av korten i anfallet vaskas om.

Manninen och Pesonen har ända sedan i tidigt i vår konsekvent radat upp strålande insatser i landslaget, och den här veckan har de redan gjort två mål var. För Jesse Puljujärvi skulle det nu gälla att ta vara på möjligheten. Här kan han åtminstone inte klaga på att han inte skulle ha fått chansen.

2) Hittar Teemu Turunen rätt med KHL-stjärnor runt sig?

Teemu Turunen var alldeles strålande när HPK blev mästare i våras, och han har fortsatt på samma sätt i HIFK under en höst där han ofta sett ut som FM-ligans bästa spelare.

Teemu Turunen i landslaget.
Bildtext Teemu Turunen har spelat vasst i höst.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

I dag får Turunen en intressant chans att visa upp sig i Lejonens andra kedja med två av Finlands främsta KHL-anfallare, Miro Aaltonen och Teemu Hartikainen. Blir spännande att se vad Turunen hittar på i den omgivningen.

3) Skriver Harri Säteri sitt namn på en VM-biljett?

Det ska mycket till för att Finland inte ska få någon form av målvaktsförstärkning från Nordamerika till vårens VM. Men samtidigt kan man också utgå ifrån att minst en av de tre målvakterna i truppen kommer från Europa. Och goda insatser i novemberturneringen har också tidigare legat till grund för VM-biljetter i maj, till exempel i Veini Vehviläinens fall i fjol.

Harri Säteri var finländsk förstakeeper i VM 2018 och stod i segermatchen mot Ryssland i torsdags. Jussi Olkinuora vaktade målet mot Tjeckien i går men i dag är det igen Säteris tur.

Harri Säteri.
Bildtext Harri Säteri stod i mål mot Ryssland.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Med en stabil insats mot Tre Kronor i kväll befäster målvakten från Sibir Novosibirsk sin status som en trolig VM-målvakt i vår.

4) Full hall tänder Lejonen, vaknar Tre Kronor?

EHT-turneringarna står inte högt i kurs i Sverige, och senast i veckan har svenska sportkrönikörer basunerat ut att det är “dags att lägga ner träningsturneringarna”.

I en sån omgivning är det kanske inte konstigt att det svenska laget uppträtt okoncentrerat och till synes omotiverat under största delen av de två förlustmatcherna mot Tjeckien och Ryssland.

För Lejonen är läget ett annat. Hemmaturneringen har hög status bland spelarna och matchen mot Sverige var utsåld redan i går kväll. Finland kommer säkert att bjuda på hög intensitet och rätt inställning, hur svarar Tre Kronor?

5) Har Lejonen ännu chans att vinna turneringen?

Finland har genom åren vunnit hemmaturneringen 12 gånger av 24, men den knappa förlusten mot Tjeckien gör att det blir svårt den här gången.

Lejonen behöver nu hjälp av Ryssland i söndagens tidiga match i Arenan. Om det ryska laget slår Tjeckien tar Finland hem segern i hela turneringen med en trepoängare mot Sverige.

Garanterat något som Jukka Jalonen siktar på, även om han hellre pratar om utvecklingskurvor och positiva tendenser i spelet.

Diskussion om artikeln