Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sri Lankas president benådade dödsdömd fånge som mördade en 19-årig svensk kvinna

Från 2019
Maithripala Sirisena
Bildtext President Sirisena har inte tillräckligt stort stöd inom sitt eget parti för att delta i Sri Lankas presidentval den 16 november. Han är därmed tvungen att lämna sin post strax efter valet.
Bild: imago/SKATA/ All Over Press

Sri Lankas president Maithripala Sirisena har benådat en dödsdömd man som mördade en 19-årig svensk kvinna på Sri Lanka år 2005. Den ovanliga benådningen ägde rum bara en vecka innan presidenten ska lämna sin post.

Det här har väckt både ilska och misstro bland lankeser. Den dömda mördaren kommer från en rik och känd familj och släpptes fri under lördagen.

Offret blev brutalt mördad till följd av ett gräl i i ett höghus under en semesterresa i Sri Lanka. Enligt tidningen Expressen ströp gärningsmannen henne med bältet från sina egna jeans och dunkade hennes huvud i en betongtrappa flera gånger.

Straffet ändrades från livstids fängelse till dödsstraff

Ursprungligen dömdes gärningsmannen till tolv års fängelsestraff för dråp. Den dömda överklagade domen så ärendet gick vidare till Sri Lankas högsta domstol. Högsta domstolen ändrade domen till dödsstraff, och bekräftade den här domen år 2014.

Sri Lankas president försvarar beslutet att benåda den dömda mannen med att han bara var 19 år då han fängslades för en incident som handlade om dåligt tålamod. Gärningsmannen hade även uppfört sig väl i fängelset.

Offrets syster avfärdar presidentens förringande av dådet och skriver på Facebook att mordet var avsiktligt och att gärningsmannen väntat på offret utanför familjens semesterbostad innan han attackerade henne.

Offrets syster skriver också att den dömda mördaren inte visat den minsta ånger över gärningen.

Spekulationer om presidentens syfte med benådningen

Anhöriga till offret och många lankeser fördömer presidentens beslut om benådning och en del misstänker korruption.

- Den här presidenten har under hela sin tid talat om att motverka korruption. Men pojken kommer från en rik familj, säger offrets pappa till tidningen Expressen.

En del spekulerar också i om presidenten genom den här benådningen testar möjligheten att benåda en annan dödsdömd person. Den dömda personens familj i fråga äger radio- och tv-kanaler som har stött presidenten.

Källor: AFP, Expressen