Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Postanställda hotar strejka fyra veckor i sträck - Posten: kan påverka postgången inför julen

Från 2019
Uppdaterad 10.11.2019 21:58.
En postutdelare bredvid sin utdelningskärra
Bildtext I och med den nya strejken hotar Postens anställda strejka i fyra veckor i sträck.
Bild: Lehtikuva

Post- och logistikunionen PAU har varslat om en ny strejk från 25 november till 8 december. Beskedet delgavs på söndag för riksförlikningsmannen, arbetsgivarnas intresseorganisation Palta och Posten.

Strejken kommer att omfatta kring 10 000 anställda vid Posten, men den berör inte utdelningen av dagstidningar eller uppgifter som har att göra med säkerhet och hälsa.

Den nya strejken förlänger strejken som PAU tidigare varslat om, som ska inledas på måndag och pågå i två veckor till 24 november.

Strejken väntas få omfattande följder för postgången, med bland annat fördröjningar för utdelningen av brev, tidskrifter och paket.

Kollektivavtalet står i fokus i tvisten mellan PAU och Posten. PAU motsätter sig Postens planer att slopa det nuvarande kollektivavtalet och ersätta det med delar av Medieförbundets och Industrifackets kollektivavtal.

Enligt facket skulle det här leda till bland annat lägre löner, längre arbetsdagar och besvärligare arbetstider.

Posten: Julkorten och -paketen kan påverkas

Direktör Jarmo Ainasoja vid Posten säger att en förlängd strejk skulle orsaka ytterligare förseningar i postutdelningen. Enligt honom skulle utdelningen av julkort och julpaket försenas om strejken pågår i en månad.

En del av postutdelningen kommer enligt Ainasoja att fungera även under strejken eftersom alla anställda inte deltar i den.

Artikeln har uppdaterats med direktör Ainasojas kommentarer.

Diskussion om artikeln