Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen fixade farsdagsfesten – slog Tre Kronor trots att mål dömdes bort efter dubbla videogranskningar

Från 2019
Uppdaterad 10.11.2019 20:37.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland avslutade hemmaturneringen i Euro Hockey Tour med en smaskig seger. Ärkerivalen Sverige föll med 2–1 i Helsingforsarenan efter mål av Mikko Lehtonen och Miro Aaltonen. Eemeli Suomis fullträff dömdes däremot bort efter en protest av svenska tränaren.

Ibland räcker det med två mål för att vinna en ishockeymatch. Så var fallet för Lejonen, som slog Tre Kronor med uddamålet på den traditionsenliga farsdagsmatchen som också satte punkt för EHT-turneringen i Helsingfors.

Det var guldlejonet Mikko Lehtonen som inledde målskyttet då matchen knappt hunnit bli fyra mintuer gammal. Det svenska försvaret spelade bort sig totalt och backen tog vara på den enorma luckan i Sveriges zon.

Fem minuter in i den andra perioden kom segermålet. Lejonen spelade power play och Miro Aaltonen hade äran att styra in avslutet på en fantastisk fin sekvens där Teemu Turunen och Henrik Haapala stod för assisten.

Harri Säteri var stadig mellan stolparna för Finland – men han lyckades inte hålla nollan. Sveriges enda mål kom då Olle Alsing satte reduceringen halvvägs in i den andra perioden.

"Förstår inte riktigt"

En stund stod det till och med 3–1 på tavlan. Eemeli Suomi stod framför målet och pucken gled in. En första videogranskning godkände målet, men då förbundskaptenen Johan Garpenlöv utmanade domslutet ändrade domarna sig och målet ströks.

– Jag förstår inte riktigt. Först granskade de tydligen inte om det förekom målvaktsinterference och sedan hittade det något sådant. Men sånt är livet. Det gick som det gick och vi kan inte göra något åt saken längre, summerar Lejonlotsen Jukka Jalonen i Yles tv-intervju.

– Men vi visade att vi är ett segt lag som är svårt att slå, tillägger han.

Det är lätt att skriva under analysen. Sverige plockade ut målvakten Adam Reineborn med drygt två minuter på klockan, men klarade inte av att penetrera det blåvita försvaret i numerärt överläge.

– Vi spelade fördomsfritt, klarade av att utmana varje motståndare och njöt av att spela. Visst kunde vi ha varit effektivare, men det viktiaste är väl att vi skapar lägen, summerar i sin tur Mikko Lehtonen.

Jukka Jalonen kan också vara nöjd med helhetsinsatsen.

– Som bäst spelade vi riktigt bra, men samtidigt har vi mycket kvar att jobba på. Tuffa matcher väntar också i framtiden, säger han.

Märkligt videodomslut också i dagens andra match

Finland slutade tvåa i hemmaturneringen, bakom endast Tjeckien. Tjeckerna säkrade turneringssegern tidigare på söndagen då de slog Ryssland med 3–0.

Också där hamnade videodomaren i rampljuset. Tjeckerna fick nämligen ett mål efter en märklig sekvens, där en rysk back satte sig ner på mållinjen och täckte pucken.

Domaren dömde först straffslag – enligt bland andra den tidigare elitdomaren Jussi Paasi som tog ställning till sekvensen i Yles sändning – helt rätt domslut. Men efter en lång videogranskning tilldelades tjeckerna istället ett mål.

Ryssland slutade trea i tabellen, medan Sverige slutade sist.

Diskussion om artikeln