Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Poststrejken har inletts - så här påverkar den dig

Från 2019
Uppdaterad 11.11.2019 11:39.
Strejkvakter vid Postens logistikcentral i Lundo.
Bildtext Strejkvakter vid Postens logistikcentral i Lundo.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Brev och paket blir försenade, men posten går ändå i viss utsträckning.

Att säga att något “kommer som ett brev på posten” handlar om att något kommer säkert och oundvikligt. Men de närmaste dagarna, veckorna, i värsta fall till och med månaderna, är postgången allt annat än säker och oundviklig.

Om posten hanterar en vara eller en försändelse, så ska du inte utgå från att det kommer fram i tid den närmaste framtiden.

Det gäller alltså brev, tidskrifter, reklam och paket.

Allt från myndighetsbrev och fakturor till vykort från resan och varför inte ett brev från en brevvän, de blir försenade. Dröjsmålen förväntas bli flera dagar, eller till och med flera veckor långa.

Oklart om hälsorelaterade brev kan komma fram i tid

Fördröjningarna är inte riktigt lika långa för paket, men även för dem handlar det om några dagars förseningar.

Det finns ett par undantag som inte ska beröras av strejken.

Postanställd plockar in paket i paketautomater.
Bildtext Postens paketautomater fungerar, strejken till trots, men det kan bli fördröjningar i pakettransporterna till automaterna.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Postens serviceställen ska hålla öppet på olika håll i landet. Dessutom borde brev som berör hälsa eller säkerhet komma fram i tid.

Det är arbetstagarsidan i konflikten som har lovat det, men Postens representant säger till tidningen Iltalehti att det kan bli en utmaning att uppfylla löftet.

Företag och myndigheter byter till andra kanaler

Hur det går med fakturor är oklart. Konsumentverket har uppmanat företag att vänta med att skicka fakturor tills poststrejken är över.

Flera företag som använder postens tjänster har reagerat på strejken genom att byta till ett konkurrerande företag för att leverera paket.

Olika bolag och myndigheter har dessutom uppmanat sina kunder att ta i bruk e-fakturor och övriga nättjänster som är oberoende av postgången.

Strejken pågår åtminstone några dagar

Poststrejken inleddes klockan 6.00 på måndag morgon. Ungefär 10 000 anställda deltar.

Strejken handlar om att arbetstagarna och arbetsgivarna är oeniga om ett nytt kollektivavtal. Om parterna inte kommer överens blir strejken minst fyra veckor lång.

Parterna i poststrejken möts nästa gång på onsdag och det är osannolikt att strejken kan blåsas av före det.