Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet började utvisa fängslade IS-krigare till deras hemländer - Haavisto: En del finländare i kurdiska och irakiska läger men inte i Turkiet

Från 2019
Uppdaterad 11.11.2019 14:15.
Män som lämnade IS sista fäste i Syrien och togs tillfånga sitter på ett lastbilsflak.
Bildtext Turkiet säger sig ha tillfångatagit närmare 1 500 IS-medlemmar. Dessa jihadister greps i östra Syrien i våras
Bild: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Turkiet har börjat utvisa tillfångatagna medlemmar av terrorgruppen IS till deras hemländer. Varken Finland eller EU har hört något om jihadister som eventuellt återbördas.

Det turkiska inrikesministeriet meddelade på måndag förmiddag att en amerikansk och en tysk IS-krigare har genomgått den juridiska proceduren och att de redan har utvisats. Dessutom skall en dansk medborgare utvisas senare på måndag.

Därefter skall totalt 23 IS-fångar utvisas under de kommande dagarna, uppger ministeriet.

- En amerikansk terroristkrigare utvisades efter att procedurerna slutfördes. Nio utländska terroristkrigare med tyskt ursprung utvisas den 14 november, konstaterade talesmannen Ismail Catakli enligt nyhetsbyrån Anadolu.

Turkiet förbereder också utvisning av elva franska IS medlemmar samt misstänkta jihadister från Irland, Nederländerna och Danmark, tillade Catakli.

- Identifieringen av utländska krigare som greps i Syrien, har slutförts och 90 procent av förhören är klara medan deras hemländer har informerats, sade Ismail Catakli.

President Recep Tayyip Erdogan uppgav på söndagen att det finns 1 200 IS-medlemmar i turkiska fängelser och att man dessutom tillfångatog nära 300 jihadister under invasionen i norra Syrien nyligen.

Turkiska styrkor har intagit ett över 90 kilometer långt gränsavsnitt i Syrien sedan den militära interventionen inleddes för drygt en vecka sedan
Bildtext Turkiet säger sig ha gripit nära 300 utländska IS-krigare under invasionen i norra Syrien nyligen.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiet har inte gett ut detaljer om varifrån alla fängslade jihadister kommer eller hur många av dem som slutligen utvisas till sina hemländer.

Turkiet bekräftade på söndagen att det inte finns finländare bland de nära 300 utländska IS-krigare som Turkiet tog till fånga i Syrien. Turkarna kunde inte bekräfta ifall det finns finländare bland de 1 200 fångar som greps tidigare.

Turkiet, Irak och Syrien som tillsammans har flera tusen fängslade jihadister, har kritiserat västländer för att de vägrar att ta emot medborgare som anslöt sig till IS eller andra jihadistgrupper i Mellanöstern.

- Vi kommer att sända tre, fem eller tio personer tillbaka. Vi sänder dem tillbaka, försök klara av det som ni vill, varnade inrikesminister Suleiman Soylu i fredags.

Haavisto: Veterligen inga finländare

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att det veterligen inte finns finländare bland de fängslade utländska IS-krigarna i Turkiet och han bekräftar att Turkiet inte har tagit kontakt med Finland vad gäller utvisning av IS-medlemmar till Finland.

- Den här veckan blir säkert hektisk vad gäller den här frågan, konstaterade Haavisto, som på måndagen deltar i EU.s utrikesministermöte i Bryssel.

Han tror att det finns en del fängslade finländska IS-medlemmar på annat håll, som bland andra kurderna har gripit. Men det finns inga uppgifter om exakt hur många av dem som hålls i interneringsläger i Irak och Syrien.

Pekka Haavisto deltar i EU:s utrikesministermöte i Bryssel där man bland annat diskuterar relationerna till Turkiet och Irak
Bildtext Pekka Haavisto deltar i EU:s utrikesministermöte i Bryssel där man bland annat diskuterar relationerna till Turkiet och Irak
Bild: imago images/J�rgen Heinrich/ All Over Press

- Vi vet att en del finländare är antingen fängslade eller i dessa rehabiliteringscentrum, men det finns inga exakta siffror om läget, säger utrikesministern.

Finland utgår enligt Haavisto från att de som har deltagit i krigshandlingar genomgår rättegångar i Irak eller Syrien. Värst är det för dem som har fängslats i kurdiska områden, eftersom kurderna inte har resurser att genomföra rättegångar.

- En del finländare har man lyckats identifiera och man vet att en del av de saknade har dött, medan en del har påträffats i interneringsläger, säger Pekka Haavisto.

- De har säkert deltagit aktivt i IS krigsoperationer. Jag tror att det är därför som de har hamnat i dessa häkten.

EU oroar sig över Irak

EU:s utrikesministrar skall bland annat diskutera det försämrade säkerhetsläget i Irak och de våldsamma, över månadslånga protesterna, som har krävt flera hundra dödsoffer.

På söndagen skadades fem italienska soldater i en bombattack nära staden Kirkuk i norra Irak och Haavisto säger att man med oro har följt med utvecklingen.

- Regeringen har använt alltför mycket våld för att kväsa protesterna. Totalt sett är denna nya våldsspiral mycket oroande, säger Haavisto.

Ett åttiotal finländare deltar i utbildningsuppdrag i anslutning till den USA-ledda militäroperationen mot IS i Irak. De flesta finländare arbetar i den självstyrda kurdiska regionen.

- För tillfället finns inga beslut om denna utbildningsoperation, men vi följer med hur den kan fungera och vilket säkerhetsläget är.


Källor: Yle, Reuters, AP

Diskussion om artikeln