"Barn ska inte behöva fundera på varför de är fattiga" - Anders Olin har samlat in julklappar till fattiga barn i 17 år och nu börjar han samla in födelsedagspresenter
Under många år har Anders Olin i Vasa hjälpt fattiga familjer via projektet God Jul Vasa. Nu har han också startat projektet Happy Birthday som hjälper fattiga familjer med födelsedagspresenter.
Målet är att ge femhundra barn presenter värda omkring 50 euro per barn.
– Ett barns födelsedag kan vara något som man inte ser fram emot med glädje, om det är så att det inte finns pengar till present och kalas, säger Anders Olin som är pastor i Sionförsamlingen i Vasa.
De senaste sjutton åren har han och församlingen hjälpt barnfamiljer som lever under fattigdomsgränsen med julklappar via projektet God Jul Vasa. Omkring 3 500 vuxna och 6 000 barn har fått hjälp.
Det viktiga är att barnen får tro att det är föräldrarna som haft möjlighet att köpa presenten.
Anders Olin
Nu har Olin också startat upp Happy Birthday-projektet, som ger fattiga familjer en möjlighet att ge barnen födelsedagspresenter.
– Det här var en tanke som slog mig då jag läste en artikel på svenska.yle.fi om hur svår januari månad är för många fattiga familjer.
Artikeln handlade om en mamma som hade fått ett par matkassar i donation och var så lycklig att hon grät, då kylskåpet fyllts med mat. Hennes fyraåring frågade varför hon grät nu när de hade mat.
Födelsedagar smärtsamma
Anders Olin började fundera på vilka andra dagar än julen som kan vara svåra för familjer som lever under inkomstgränsen.
Födelsedagen hör vanligen till de dagar som barn ser fram emot. Men födelsedagar kan vara smärtsamma i en del familjer. Inte alla föräldrar har råd att satsa på födelsedagsfirande med presenter, kalas och ballonger.
Tack vare frivilliga donationer som kommit till följd av arbetet med God Jul Vasa fanns en summa pengar som kunde användas till det nya projektet.
– Jag tänkte att vi ska åtminstone försöka hjälpa femhundra barn. Liksom när det gäller julprojektet samarbetar vi med stadens socialbyrå, som väljer ut vilka familjer som behöver hjälpen allra mest.
Barnen får tro att föräldrarna köpt presenten
Processen går till så att föräldrarna har fått ett brev hem där de får fylla i vad barnen önskar sig i födelsedagspresent. Presenterna får kosta ungefär femtio euro.
Svarsbreven är färdigt frankerade, eftersom kostnaden för frimärken kan vara en utgift man vill undvika.
Ditt barn fyller snart år och har säkert önskningar om födelsedagspresenter. Om ni meddelar oss vad barnet önskar sig kan vi på Sionförsamlingen hjälpa er köpa presenten. Observera att du inte förbinder dig till någonting.
Citat från det brev som skickats ut till familjer i Vasa som lever under fattigdomsgränsen
Efter att presenten är inhandlad får föräldrarna hämta den från församlingen och sedan ge den till barnet på födelsedagen.
Det viktiga här är att barnen får tro att föräldrarna har haft möjlighet att köpa presenten. Det här är samma system som i God Jul Vasa-projektet.
Tanken har alltid varit att församlingen ska hålla sig i bakgrunden. Barnen ska känna att deras föräldrar satsar på dem och bryr sig om dem.
– En tanke med Happy Birthday-projektet är återskapa den glädje som föräldrarna förhoppningsvis kände när barnet blev fött och föräldrarna fick se det för första gången. Vi skulle vilja att dagen ger barnen en glädjefylld stund, då de får fira sin egen existens.
De ekonomiska skillnaderna visar sig för barnen i att klasskompisarna kan ha märkeskläder, nya telefoner och datorer.
Det viktiga är att det hopp som den här positiva uppmärksamheten från föräldrarna ger kan bryta igenom det mörker som många familjer upplever.
Familjerna är ofta isolerade och har få vänner. Kylskåpet är tomt och lägenheten är ofta halvmöblerad och mycket saknas.
– Kan man komma in med en liten stråle av hopp, som visar att folk bryr sig så har jag märkt att det till och med kan leda till en bättre framtid, säger Anders Olin.
Vad väckte önskan att hjälpa?
Olin har sett hur människor lider av sin fattigdom. Han ser en risk i att barn som växer upp i fattiga hem känner en skuld över att pengar och mat saknas.
– Barn ska helt enkelt inte behöva fundera på sådana saker. Risken finns också att de också tappar sin framtidstro.
I Vasa finns ett stigande antal fattiga hushåll. Under de år som Anders Olin hållit på med God Jul Vasa har antalet ökat med flera hundra.
Det kan bli en känsla där barnen undrar vad det är för fel på dem som inte får ha märkeskläder.
De ekonomiska skillnaderna visar sig för barnen i att klasskompisarna kan ha märkeskläder, nya telefoner och datorer.
– Det är fjärran ifrån vad barn som växer i svåra förhållanden kan tänka sig att få. Det kan uppstå en känsla där barnen undrar vad det är för fel på dem som inte får ha märkeskläder.
Olin vill motarbeta just den här känslan hos barn, att det är någonting fel på dem. Han tror att känslan kan vara förödande.
Även dyra hobbyer och intressen som fotboll och ishockey faller bort när man lever under fattigdomsgränsen.
– Naturligtvis väljer man först att få mat på bordet, förrän man betalar för dyra hobbyer. Men då lämnas barnen ofta att sitta hemma, de gör inte så mycket om dagarna, säger Olin.
Vi träffar Anders Olin på leksaksavdelningen i ett varuhus där utbudet känns överdådigt mot bakgrunden av det vi diskuterar. Men han ser också det positiva i butikens utbud.
– Om de här sakerna kan bidra till att glädja ett barn så är det bra att de finns.
Ingen väljer att leva i fattigdom
Det är ett par veckor sedan Happy Birthday-projektet körde igång och det har redan kommit in ett femtontal önskemål om födelsedagspresenter.
Önskemålen varierar från musikinstrument till kläder. De flesta önskningarna handlar om presentkort till klädbutiker.
– Varje år har vi i julprojektet fått önskemål om strumpor och kalsonger. Det är det som gör extra ont i mitt hjärta, att basbehoven inte är fyllda. Det här bevisar att behovet är äkta.
– Behovstrappan fungerar så att man tar nästa steg först när basbehoven är fyllda. Att få kläder hjälper barnen mera än en docka.
Jag tror att det är fel om du är rik och inte bryr dig om de som har det väldigt svårt.
Olin konstaterar att ingen vill leva i fattigdom. Fattigdomen kan bero på sjukdom eller arbetslöshet och det är inte barnens fel att det har blivit så.
Därför önskar han kunna hjälpa så många som möjligt, så att barnen inte behöver skuldbelägga sig och tappa framtidstron.
– Även om de femtio euro som de här födelsedagspresenterna kostar inte är så stora pengar, tror jag ändå att det kan vara häpnadsväckande och fascinerande för barn som lever i fattiga hushåll. Jag tror att många av dem aldrig varit med om att få en present värd femtio euro tidigare.
Vill bygga bro mellan fattiga och rika
Olin bekymrar sig för föräldrar som funderar på hur de ska kunna se till att deras barn ska få ett bra liv – och som kanske blir uppgivna om de känner att det finns en risk att de inte kommer att klara av att hjälpa barnet.
Han skulle vilja koppla samman den del av befolkningen som har det riktigt svårt med den del som har det riktigt gott ställt.
– I Vasa har ungefär tio procent av invånarna det svårt, medan tio procent av invånarna har det väldigt bra. Skulle man kunna skapa en brygga där den rika tiondelen kunde hjälpa den fattiga tiondelen så tror jag att vi skulle kunna göra en stor förändring.
Skulle man kunna skapa en brygga där den rika tiondelen kunde hjälpa den fattiga tiondelen skulle vi kunna göra en stor förändring.
– Det är inget fel i att vara rik. Men jag tror att det är fel om du är rik och inte bryr dig om dem som har det väldigt svårt. Kom ihåg att det varje dag finns barn som fyller år och varje dag finns det familjer som funderar på hur de ska klara sig ekonomiskt här och nu.