Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

PAU: Postens logistikcentral i Lundo har ett hål i staketet för "strejkbrytare" - Posten hävdar att hålet är till för en smidigare väg till parkeringen

Från 2019
Ett hål i det staket som är runt Postens logistikcentral i Lundo under poststrejken i november.
Bildtext Ett hål i det staket som är runt Postens logistikcentral i Lundo under poststrejken i november.
Bild: PAU/Lehtikuva

Några personer har kommit på jobb till Postens logistikcentral i Lundo nära Åbo trots poststrejken.

Enligt Post- och logistikunionen PAU:s huvudförtrondeman i Egentliga Finland, Tommi Tienpää, har åtminstone 13 personer kommit på jobb på måndagsmorgonen.

Ett hål i staketet som omgärdar logistikcentralen har väckt ilska inom PAU.

Enligt Tommi Tienpää har hålet gjorts så att inhyrd arbetskraft eller "strejkbrytare" kan komma på jobb utan att strejkvakterna ska lägga märke till det.

Posten tillbakavisar påståendet och meddelar till Yle att hålet har gjorts för att vägen till jobbet ska löpa smidigare.

Strejkvakter vid Postens logistikcentral i Lundo.
Bildtext Strejkvakter utanför Postens logistikcentral i Lundo.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

- Tilläggsporten har gjorts så att vägen från parkeringsplatsen ska bli kortare jämfört med de tidigare rutterna. Det är frågan om en port, säger Jarmo Ainasoja, som ansvarar för Postens undantagsförhållanden under strejken.

PAU:s ordförande Heidi Nieminen säger till STT att inhyrd arbetskraft har pressats hårt av arbetsgivaren för att de ska komma på jobb trots strejken.

De som jobbar med nollkontrakt har fått höra att de inte får fler arbetstimmar i fortsättningen om de inte kommer på jobb under strejken, hävdar Nieminen.

Strejken berör tusentals postanställda och bröt ut tidigt på måndagsmorgonen. Poststrejken kan pågå fram till 8 december.