Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

SDP-politiker medger att han ljugit om att ha slängt ut rasistisk kund ur taxin: "Vore orättvist om man ansåg att allting jag tidigare berättat inte stämmer"

Från 2019
Uppdaterad 12.11.2019 08:26.
Abdirahim Hussein.
Bildtext Abdirahim Hussein sitter i stadsfullmäktige och kör taxi. Han skriver ofta om rasism på sociala medier.
Bild: Lehtikuva

Fullmäktigeledamoten och taxichauffören Abdirahim Hussein (SDP) medger nu att han ljugit när han på Twitter berättat att han slängt ut en kund som betett sig rasistiskt i taxin. Han förklarar att han skrev så för att det var det han borde ha gjort.

För en vecka sedan skrev Abdirahim Hussein på Twitter att han stannade bilen på motorvägen och bad en kund stiga ut för att kunden betett sig rasistiskt och sagt att Hussein ska åka tillbaka till hemlandet Somalia.

Taxiföretaget Taksi Helsinki har nu utrett fallet och berättar att Husseins berättelse inte stämmer.

- Vi utredde händelseförloppet och pratade med Hussein. Då framkom det att hans berättelse inte stämmer och att ingen har lämnats vid sidan av vägen, säger Jari Kantonen, Taksi Helsinkis vd.

Det här är första gången under Kantonens tid i företaget som något sådant här inträffar. Kantonen berättar att ett kvalitetsutskott ännu ska behandla ärendet vid sitt nästa möte.

- De ska utvärdera Husseins beteende och därefter ser vi vilka följder detta har. Följderna kan variera mellan en anmärkning och att han inte längre får körningar via Taksi Helsinki, säger Kantonen.

Hussein medger att han gjort fel

Hussein förklarar att tanken med hans tweet var att väcka diskussion om rasism som taxichaufförer utsätts för. Men han medger för Yle Huvudstadsregionen att han ljög.

- Jag skrev så där för att det skulle ha varit ett konkret agerande för att stoppa rasisten, säger Hussein.

Men du gjorde det inte på riktigt?

- Nej, jag gjorde det inte utan tänkte att det var det jag borde ha gjort.

Men på Twitter skrev du inte att du tänkte göra så utan att du gjorde så.

- Det jag skrev på Twitter är det jag borde ha gjort, men jag gjorde det inte. Jag ljög.

Du är aktiv på sociala medier och lyfter ofta upp när du utsatts för rasism. Men det här leder till att människor börjar fundera om någonting av det du skriver faktiskt hänt på riktigt.

- Jo, det kan människor misstänka. Men jag har alltid haft bilder som bevis. Jag kan inget åt om människor börjar misstänka allting jag skrivit.

- Jag är redo för följderna och är redo för att igen få människors förtroende. Det vore orättvist om man ansåg att allting jag tidigare berättat inte stämmer. Jag har till exempel publicerat skärmdumpar på hot jag fått och rasistiska uttalanden. Vanliga finländare har skrivit rasistiskt och jag har delat det.

Ångrar du din tweet?

- Jag ångrar den djupt.

Fortsätter du köra taxi efter detta?

- Självklart. Jag fortsätter jobba och körde senast under lördagsnatten. Eftersom jag inte har slängt ut någon ur taxin har jag heller inte brutit mot lagen.

Gruppordförande är oerhört besviken på Hussein

Hussein sitter också i Helsingforsfullmäktige för SDP.

Partiets gruppordförande Eveliina Heinäluoma skrev på Twitter på måndagen, när Husseins lögn avslöjades, att hon är oerhört besviken på Hussein.

- En förtroendevald bör agera värdigt som uppdraget kräver. Vi kommer att diskutera det här på följande gruppmöte, skrev Heinäluoma.

Yle Huvudstadsregionen har inte fått tag på henne för en intervju.

Helsingin Sanomat var först med nyheten.