Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sju ungdomar försvinner på isen - ruskigt drama i skärgården blir dramatik på Åbo Svenska Teater

Från 2019
Stora talludden sett från Hangö vattentorn
Bild: Yle/Linus Westerlund

Sju ungdomar i skärgården ska på dans till grannön en vinterkväll. Men på väg hemåt över isen överraskas de av en storm och de återvänder aldrig.

Isen tar ungdomarna, och händelsen skapar hundra år av gräl på ön. Man grälar om allting, och särskilt om vems skuld allt var, och det påverkar livet och kärleken ännu i våra dagar.

Gunilla Linn Perssons fiktiva roman om den tragiska vinternatten och dramat på skärgårdsön Hustrun kommer hösten 2020 att sättas upp på Åbo Svenska Teater.

Världspremiär på ÅST:s Stora scen

Pjäsen Hemåt över isen har urpremiär på teater, trots att Persson förutom böcker också skrivit tv-drama. Hon är känd bland annat för tv-serien Skärgårdsdoktorn.

Hemåt över isen regisseras av Tove Appelgren, scenografin och dräkterna designas av Pirjo Liiri-Majava, koreografin görs av Maria Saivosalmi-Katinas och Kristian Ekholm står för ljuddesignen.

På scenen ses Åbo Svenska Teaters ensemble och elever från Åbolands Teaterskola. Premiär blir det 12.9.2020 på Stora scenen.

Finlands historia ur hundperspektiv

Den andra föreställningen på ÅST:s stora scen nästa höst är familjeföreställningen Hundarnas historiepjäs, som baserar sig på Mauri Kunnas bilderbok Hundarnas historiebok- Finland, en del av Sverige.

Hundarnas historiepjäs blir ett äventyr i Finland under 1500-1800-talen kryddat med mycket nykomponerad musik, skriver Åbo Svenska Teater i ett pressmeddelande.

Foto från Koiramäen Suomen historia på Nationalteatern.
Bildtext Hundarnas historiepjäs på Nationalteatern våren 2019.
Bild: Tuomo Manninen

Pjäsen leker med tiden. Vad var min farmors morfars brors svärsons föräldrars granne med om en morgon när hon vaknade? Hur kom gaffeln till Åbo slott och till Finland? Tiden, hur känns den?

Svensk urpremiär på ÅST

Hundarnas historiepjäs har tidigare spelats enbart på finska, och då på Nationalteatern i Helsingfors. I Åbo blir det dessutom en helt egen uppsättning.

Anne Nimell regisserar och Mimmi Resman står för scenografin och dräkterna. Kari Mäkiranta komponerar ny musik. På scenen ses Åbo Svenska Teaters ensemble och gästande skådespelare.

Familjepjäsen har premiär 14.11.2020 på Stora scenen.

Diskussion om artikeln